Категорія
Новини
Дата

«Якщо не станеться форс-мажорів». Кулеба озвучив терміни початку і найважче питання у переговорах про вступ до ЄС

Україна вважає реальним розпочати переговори про вступ до Євросоюзу до кінця року, за умови відсутності форс-мажорів чи появи додаткових вимог, повідомив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в інтерв’ю Forbes Ukraine. За словами Кулеби, під час переговорів про вступ найважчими будуть дискусії щодо сільського господарства. 

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • «Якщо не станеться якихось форс-мажорів і не будуть висунуті якісь нові вимоги чи рекомендації або підрекомендації, думаю, що ми відкриємо переговори до кінця цього року», – повідомив він.
  • Відповідаючи на питання, чи здатен цей український парламент прийняти всі потрібні законопроєкти, щоб відкрити перемовини з ЄС, Кулеба сказав, що це буде «тест на патріотизм».
  • «Для цього парламенту це тест на патріотизм. Він має його пройти. Поки що голосують. Є більшість, голова Верховної Ради Руслан Стефанчук веде цей процес через рифи українського парламентаризму», – пояснив очільник МЗС.
  • За словами Кулеби, під час переговорів про вступ найважчими будуть дискусії щодо сільського господарства. 
  • Він зазначив, що агрополітика Європейського Союзу викликає і зараз багато нарікань всередині Союзу, йдеться не лише про реформу процедур, а й про реформу політик. 
  • «Можливо, агрополітику ЄС доведеться змінювати і під тиском внутрішніх чинників, і під тиском перспективи членства України. Але я не бачу жодного ризику, щоб тема сільського господарства стала перешкодою на шляху України до членства в ЄС. Будуть знайдені рішення», – наголосив він.

Контекст

Україна подала заявку на членство в ЄС 28 лютого 2022 року, на п’ятий день повномасштабного вторгнення Росії. 17 червня Єврокомісія рекомендувала визнати європейську перспективу України та надати їй статус кандидата на вступ до спільноти. 23 червня 2022-го Україна отримала статус кандидата на вступ до ЄС.

У травні премʼєр-міністр Денис Шмигаль заявив, що Україна повинна бути готовою до вступу в ЄС через два роки, але має отримати політичне рішення про початок перемовин щодо вступу вже цього року.

28 серпня президент Євроради Шарль Мішель заявив, що ЄС повинен бути готовий прийняти нові країни-члени до 2030 року.

Сама процедура членства – це процес, що охоплює складний набір кроків та умов, які зазвичай можуть тривати понад 10 років. Хорватія була останньою країною, яка приєдналася до блоку. Процес подання заявки тривав 10 років, перш ніж її було офіційно прийнято в 2013-му.

Очікується, що у жовтні Єврокомісія дасть старт багаторічному процесу вступу України до ЄС і рекомендуватиме розпочати переговори про членство. Після того, як виконавчий орган ЄС надасть рекомендацію, лідери Євросоюзу мають її підписати. Це може відбутися на саміті в грудні цього року. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні