Єврокомісія рекомендувала розпочати перемовини про вступ України до ЄС /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Єврокомісія рекомендувала розпочати перемовини про вступ України до ЄС

Getty Images

Європейська комісія рекомендує Європейській Раді розпочати процес перемовин про вступ України та Молдови до ЄС. Про це на пресконференції у Брюсселі сказала голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, пише Суспільне.

Ключові факти

  • Україна завершила понад 90% необхідних кроків, наданих ЄС минулого року, наголосила фон дер Ляєн.
  • За її словами, основний прогрес був досягнутий у сфері конституційного правосуддя, реформі відбору Вищої ради правосуддя, антикорупційній програмі, боротьбі з відмиванням грошей, важливих заходах щодо стримування олігархів, у суспільному житті, також новий закон про медіа та прогрес щодо національних меншин.
  • Голова ЄК повідомила, що Єврокомісія рекомендувала Раді ЄС відкрити сесію переговорів про вступ. 
  • Такок, за її словами, ЄК рекомендувала Раді ухвалити рамки переговорів після того, як Україна здійснить поточні реформи. Про ці рамки буде повідомлено у березні 2024 року. 
  • Урсула фон дер Ляєн додала, що тривалість переговорів про членство України в ЄС залежить від швидкості реформ.

Цитата

«Україна продовжує поставати з величезними труднощами і трагедією, спровокованими агресивною війною Росії. І все ж українці глибоко реформують країну, навіть коли вони ведуть війну, яка має для них екзистенціальне значення», – сказала вона.

Контекст

Україна подала заявку на членство в ЄС 28 лютого 2022 року, на п’ятий день повномасштабного вторгнення Росії. 17 червня Єврокомісія рекомендувала визнати європейську перспективу України та надати їх статус кандидата на вступ до спільноти. 23 червня 2022 року Україна отримала статус кандидата на вступ до ЄС.

У травні премʼєр-міністр Денис Шмигаль заявив, що Україна має бути готовою до вступу в ЄС через два роки, але має отримати політичне рішення про початок перемовин щодо вступу вже цього року.

28 серпня президент Євроради Шарль Мішель заявив, що ЄС повинен бути готовий прийняти нові країни-члени до 2030 року.

Сама процедура членства – це процес, який охоплює складний набір кроків та умов, які зазвичай можуть тривати понад 10 років. Хорватія була останньою країною, яка приєдналася до блоку. Процес подання заявки тривав 10 років, перш ніж її було офіційно прийнято в 2013 році.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні