Категорія
Новини
Дата

ЄС відправить до України місію з пропозицією безпекових зобов’язань вже у грудні

Місія Європейського Союзу відвідає Україну на початку грудня для обговорення пропозицій можливих гарантій блоку у сфері безпеки, повідомив високий представник ЄС Жозеп Боррель, пише «Інтерфакс-Україна».

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За його словами, питання військової підтримки та безпекових зобовʼязань Україні сьогодні було предметом обговорення міністрів закордонних справ. 
  • Він додав, що Україна є пріоритетом для ЄС – «не буде ніякої втоми від наших зобовʼязань». «Я працюю над нашими майбутніми зобовʼязаннями у сфері безпеки, виконуючи завдання Європейської ради», – додав Боррель.

Today, the EU’s 27 foreign ministers passed a united message of support to Ukraine, as we welcomed FM @DmytroKuleba.

Ukraine is EU’s top priority — there will be no fatigue to our commitment. I am working, following up to the #EUCO tasking, on our future security commitments. pic.twitter.com/bfHFitm5km

— Josep Borrell Fontelles (@JosepBorrellF) November 13, 2023
  • «На початку місяця я відправлю в Україну місію, щоб обговорити з українцями наші пропозиції. Якщо я зможу поїхати, я був би дуже радий, але в будь-якому разі заступник генерального секретаря з питань безпеки та оборони поїде до України і представить пропозиції, які держави-члени все ще обговорюють», – сказав він.
  • При цьому Боррель додав, що ці пропозиції передбачатимуть ініціативу створити в Європейському фонді миру призначений для України розділ, і цю ініціативу буде представлено Раді ЄС в грудні.
  • Високий представник також повідомив, що ЄС продовжує навчання українських солдатів, яких уже 30 000, що на 10 000 більше, ніж планувалося. Крім того, предметом обговорення була і Формула миру президента України Володимира Зеленського.

Контекст

Україна подала заявку на членство в ЄС 28 лютого 2022 року, на п’ятий день повномасштабного вторгнення Росії. 17 червня Єврокомісія рекомендувала визнати європейську перспективу України та надати їх статус кандидата на вступ до спільноти. 23 червня 2022 року Україна отримала статус кандидата на вступ до ЄС.

У травні премʼєр-міністр Денис Шмигаль заявив, що Україна має бути готовою до вступу в ЄС через два роки, але має отримати політичне рішення про початок перемовин щодо вступу вже цього року.

28 серпня президент Євроради Шарль Мішель заявив, що ЄС повинен бути готовий прийняти нові країни-члени до 2030 року.

Сама процедура членства – це процес, який охоплює складний набір кроків та умов, які зазвичай можуть тривати понад 10 років. Хорватія була останньою країною, яка приєдналася до блоку. Процес подання заявки тривав 10 років, перш ніж її було офіційно прийнято в 2013 році.

8 листопада Європейська комісія рекомендувала Європейській Раді розпочати процес перемовин про вступ України та Молдови до ЄС, сказала голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн на пресконференції у Брюсселі.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні