Категорія
Новини
Дата

ЄС планує влітку відкрити кордони для щеплених від COVID-19. Вакцини мають бути схвалені Європейським агентством з лікарських засобів

1 хв читання

Країни Євросоюзу з літа планують приймати туристів, які зробили щеплення вакцинами, схваленими Європейським агентством з лікарських засобів (EMA). Про це заявила керівниця Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн в інтервʼю The New York Times.

Ключові факти

  • Усі 27 держав-членів приймуть туристів, щеплених вакцинами, які схвалені EMA.
  • Станом на сьогодні EMA сертифікувала чотири вакцини: Pfizer/BioNTech, Johnson&Johnson. Moderna, Vaxzevria (раніше AstraZeneca).
  • Фон дер Ляйєн казала перш за все про американських туристів. Наразі влада США і ЄС обговорюють механізм взаємного визнання сертифікатів про вакцинацію.
  • Окремі держави-члени залишать за собою право заборонити в’їзд громадянам з-за меж ЄС, навіть за наявності сертифікату про вакцинацію.
  • Поїздки до ЄС офіційно заборонені, виняток зроблено для відвідувачів з деяких країн, де низька захворюваність на COVID-19. Це, зокрема, Австралія, Нова Зеландія і Південна Корея.
  • В Україні щеплення проводиться трьома видами вакцин: AstraZeneca (індійського та південнокорейського виробництва), китайською Sinovac і німецько-американською Pfizer/BioNTech.

Контекст

Через пандемію COVID-19 уже понад рік діють обмеження на пересування. Аби пожвавити туризм і полегшити пересування людей, країни Європейського Союзу офіційно погодилися випустити COVID-паспорти. Вони сподіваються відкрити можливість подорожувати для туристів цього літа. Для остаточного вступу в силу рішення про COVID-паспорти його має затвердити Європейський парламент.

Розробити в Україні свою систему паспортів вакцинації від коронавірусу закликав президент Володимир Зеленський. Всесвітня організація охорони здоровʼя виступає проти паспорта COVID-вакцинації. В організації вважають, що запровадження паспорта вакцинації може бути несправедливим щодо осіб, які не можуть бути вакциновані з певних причин. А такий документ лише дасть можливість «несправедливості ще більше вкоренитися в системі».

Тим часом Китай першим у світі запустив цифровий сертифікат щеплення від COVID-19 для своїх громадян, які планують закордонні поїздки.

Важливі цифри

Станом на 25 березня в Україні вакцинувалися 528 033 людини від COVID-19. З них одну дозу отримали 528 030 осіб, завершили вакцинацію (отримали дві дози) пʼять осіб (із них дві особи отримали одну дозу за кордоном).

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні