Категорія
Новини
Дата

ЄС розраховує на добровільне скорочення споживання російського газу на 15%

Європейський Союз збирається запропонувати добровільне скорочення на 15% споживання природного газу країнами-членами, починаючи з наступного місяця, пише Bloomberg. Це відбувається на тлі побоювання, що РФ може припинити постачання палива.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Така ціль буде включена в план скорочення попиту, який Єврокомісія має оприлюднити в середу. За словами трьох дипломатів ЄС, цей захід також включатиме обов’язковий ініціатор, якщо ситуація погіршиться, а добровільних обмежень буде недостатньо.
  • План під назвою «Економте газ для безпечної зими» передбачає, що Єврокомісія рекомендуватиме кроки, які включають скорочення послуг опалення й кондиціонування, а також певні ринкові заходи.
  • «Єврокомісія працює, виходячи з припущення, що РФ не відновить повних поставок через трубопровід «Північний потік», який був закритий на початку цього місяця на ремонт», – заявив комісар з питань бюджету Йоганнес Ган. 
  • Цей захід потребуватиме схвалення держав-членів, яке комісія може запросити вже наступного тижня під час екстреної зустрічі міністрів енергетики.
  • Проте, як зазначає агентство, велика група країн виступає проти обов’язкових скорочень. Вони наголошують, що уряди цих країн вже мають плани на випадок надзвичайних ситуацій і скоротять попит незалежно від того, чи зобов’язує їх ЄС.
  • Доповнено о 15:00. Єврокомісія офіційно запропонувала новий законодавчий інструмент і план скорочення попиту на газ. Комісія пропонує новий регламент, який встановить ціль для всіх держав-членів щодо скорочення попиту на газ на 15% у період з 1 серпня 2022 року до 31 березня 2023 року.

Контекст

Наразі Європа скоротила свою залежність від російського газу приблизно до 20% від загального обсягу поставок після вторгнення в Україну з приблизно 40% раніше, за даними консалтингової компанії ICIS. Але більшість варіантів диверсифікації поставок, таких як морські вантажі скрапленого природного газу, вичерпано.

У червні ЄС вперше отримав більше природного газу морськими шляхами зі США, ніж через трубопроводи з РФ.

Минулого місяця РФ скоротила потік газу до 40% від загальної потужності трубопроводу «Північний потік», посилаючись на затримку з поверненням обладнання, яке обслуговується німецькою Siemens Energy у Канаді. Уряд Канади зробив виняток із санкцій і дозволив відправити турбіну, яка пройшла технічне обслуговування, до Німеччини. 13 липня стало відомо, Канада дозволила ремонтувати на своєму заводі до шести турбін «Північного потоку» протягом двох років. 

«Північний потік» з річною потужністю понад 55 млрд куб. м наразі простоює через «плановий ремонт». Європа та зокрема Німеччина побоюються, що РФ може продовжити заплановане технічне обслуговування, щоб ще більше обмежити постачання газу, що зруйнує плани заповнення сховищ на зиму.

Канада відправила до Німеччини відремонтовану турбіну Siemens для газопроводу «Північний потік», повідомило 18 липня російське видання «Коммерсантъ». За тиждень її повернуть до Росії.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні