Категорія
Новини
Дата

ЄС вперше отримав більше газу морем зі США, ніж трубопроводами з Росії – голова МЕА

У червні Європейський Союз вперше отримав більше природного газу морськими шляхами зі США, ніж через трубопроводи з РФ, повідомив директор Міжнародного енергетичного агентства Фатіх Бірол.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Червень став першим місяцем в історії, коли ЄС отримав більше газу із США через СПГ-термінали, ніж через трубопровід з РФ, зазначив Бірол. Це відбулося після різкого скорочення Росією обсягів постачання до ЄС в середині червня. 
  • За його словами, тенденція говорить про необхідність для ЄС зменшувати споживання і готуватися до непростої зими.

Контекст

14 червня «Газпром» заявив, що знизить прокачування газу газопроводом «Північний потік» на 40% – з планових 167 до 100 млн куб. м на добу. Компанія послалася, зокрема, на затримки з поверненням з ремонту обладнання для компресорної станції «Портова» у Виборзі. 15 червня «Газпром» повідомив, що через проблеми на «Портовій» знизить прокачування газу до 67 млн куб. м на добу (60% від планового показника). Російська компанія оголосила, що може забезпечити транспортування лише 100 млн кубометрів газу на добу замість звичайних 167 млн кубометрів. У Європі це назвали шантажем.

Минулого року в МЕА заявляли, що світу непотрібно інвестувати в нові нафтові та газові родовища, якщо уряди повинні досягти своїх чистих нульових цілей до 2050 року. За словами Бірола, без значного скорочення споживання викопного палива світ продовжуватиме стикатися з небезпечними коливаннями цін на нафту та газ.

Наразі Європа скоротила свою залежність від російського газу приблизно до 20% від загального обсягу поставок після вторгнення в Україну з приблизно 40% раніше, за даними консалтингової компанії ICIS. Але більшість варіантів диверсифікації поставок, таких як морські вантажі скрапленого природного газу, вичерпано.

Щоб компенсувати відмову від постачання газу з РФ, країнам ЄС знадобиться не менше трьох років, вважають аналітики Fitch Ratings.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні