Категорія
Новини
Дата

ЄС введе «паспорт вакцинації» з 1 липня. Право на в’їзд матимуть туристи зі щепленням

Європейський парламент і Рада ЄС досягли згоди зі створення сертифікатів вакцинації від коронавірусу. Документи введуть із 1 липня, заявила Єврокомісія.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Європейський цифровий сертифікат COVID буде доступний за бажанням у цифровому та паперовому форматі. Також він міститиме QR-код із цифровим підписом.
  • Документ видаватимуть безкоштовно.
  • Для власників цифрового сертифікату COVID держави-члени ЄС не вводитимуть додаткових обмежень на поїздки. Винятком можуть стати заходи для забезпечення охорони здоровʼя у країні.
  • Тепер політичну угоду має бути офіційно ухвалено Європейським парламентом і Радою. Постанова набуде чинності 1 липня з перехідним періодом тривалістю шість тижнів, аби забезпечити видачу сертифікатів для тих держав, яким потрібен додатковий час.
  • Остаточне затвердження угоди про сертифікати відбудеться на пленарній сесії Європарламенту 7–10 червня в Брюсселі. 26 травня узгоджений текст буде передано до Комітету з громадянських свобод.
  • Регламент ЄС про цифрові сертифікати діятиме протягом 12 місяців. Документ не буде вважатися проїзним документом.
  • Держави-члени прийматимуть сертифікати про вакцинацію, якщо вони видані особам, щепленим вакциною, яку схвалило Європейське агентство з лікарських засобів (EMA). Станом на сьогодні EMA сертифікувала чотири вакцини: Pfizer/BioNTech, Johnson&Johnson, Moderna, Vaxzevria (раніше AstraZeneca).
  • Чи приймати сертифікати з вакцинами, які були дозволені певними країнами чи Всесвітньою організацією охорони здоровʼя, кожна країна вирішуватиме окремо.

Контекст

Єврокомісія вперше запропонувала ввести цифрові COVID-сертифікати 17 березня з метою забезпечити свободу пересування в умовах пандемії коронавірусу. За її запитом Європарламент погодився розглянути ці пропозиції і прийняти відповідне законодавство за прискореною процедурою.

Тим часом Велика Британія скасувала заборону на поїздки за кордон без поважної причини, а також запустила «паспорт вакцинації» для тих, хто зробив обидва щеплення, передає ВВС.

Першим у світі цифровий сертифікат щеплення від COVID-19 для своїх громадян, які планують закордонні поїздки, ввів Китай. Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров заявив, що «паспорт вакцинації» планують запустити в Україні з 1 липня. Це має дати змогу щепленим від коронавірусу українцям вільно подорожувати до країн, які визнають такі документи. 

Важливі цифри

Станом на 21 травня в Україні від COVID-19 вакцинувалися 971 032 особи. Із них дві дози отримали 60 696 осіб.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні