Категорія
Новини
Дата

ЄС введе «паспорт вакцинації» з 1 липня. Право на в’їзд матимуть туристи зі щепленням

1 хв читання

Європейський парламент і Рада ЄС досягли згоди зі створення сертифікатів вакцинації від коронавірусу. Документи введуть із 1 липня, заявила Єврокомісія.

Ключові факти

  • Європейський цифровий сертифікат COVID буде доступний за бажанням у цифровому та паперовому форматі. Також він міститиме QR-код із цифровим підписом.
  • Документ видаватимуть безкоштовно.
  • Для власників цифрового сертифікату COVID держави-члени ЄС не вводитимуть додаткових обмежень на поїздки. Винятком можуть стати заходи для забезпечення охорони здоровʼя у країні.
  • Тепер політичну угоду має бути офіційно ухвалено Європейським парламентом і Радою. Постанова набуде чинності 1 липня з перехідним періодом тривалістю шість тижнів, аби забезпечити видачу сертифікатів для тих держав, яким потрібен додатковий час.
  • Остаточне затвердження угоди про сертифікати відбудеться на пленарній сесії Європарламенту 7–10 червня в Брюсселі. 26 травня узгоджений текст буде передано до Комітету з громадянських свобод.
  • Регламент ЄС про цифрові сертифікати діятиме протягом 12 місяців. Документ не буде вважатися проїзним документом.
  • Держави-члени прийматимуть сертифікати про вакцинацію, якщо вони видані особам, щепленим вакциною, яку схвалило Європейське агентство з лікарських засобів (EMA). Станом на сьогодні EMA сертифікувала чотири вакцини: Pfizer/BioNTech, Johnson&Johnson, Moderna, Vaxzevria (раніше AstraZeneca).
  • Чи приймати сертифікати з вакцинами, які були дозволені певними країнами чи Всесвітньою організацією охорони здоровʼя, кожна країна вирішуватиме окремо.

Контекст

Єврокомісія вперше запропонувала ввести цифрові COVID-сертифікати 17 березня з метою забезпечити свободу пересування в умовах пандемії коронавірусу. За її запитом Європарламент погодився розглянути ці пропозиції і прийняти відповідне законодавство за прискореною процедурою.

Тим часом Велика Британія скасувала заборону на поїздки за кордон без поважної причини, а також запустила «паспорт вакцинації» для тих, хто зробив обидва щеплення, передає ВВС.

Першим у світі цифровий сертифікат щеплення від COVID-19 для своїх громадян, які планують закордонні поїздки, ввів Китай. Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров заявив, що «паспорт вакцинації» планують запустити в Україні з 1 липня. Це має дати змогу щепленим від коронавірусу українцям вільно подорожувати до країн, які визнають такі документи. 

Важливі цифри

Станом на 21 травня в Україні від COVID-19 вакцинувалися 971 032 особи. Із них дві дози отримали 60 696 осіб.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні