Категорія
Новини
Дата

ЄС залучить €300 млрд для зниження залежності від енергоресурсів з Росії

Європейському Союзу знадобиться €300 млрд на досягнення цілей з енергозбереження та розвиток «зеленої» енергетики в межах зниження залежності від енергоресурсів з Росії, заявила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Країни ЄС мобілізують майже €300 млрд, «щоб якнайшвидше стати незалежними від російських викопних джерел енергії», заявила фон дер Ляєн. 
  • Це фінансування буде спрямоване, зокрема, на підвищення рівня енергозбереження та освоєння відновлюваних джерел енергії до 2030 року. ЄС підвищить цільовий показник енергоефективності на 2030 рік з 9% до 13%, сказала президентка ЄК.
  • ЄС також підвищить цільовий показник щодо використання відновлюваних джерел енергії у 2030 році до 45%.
  • Планується зобовʼязати встановлювати сонячні батареї на всіх комерційних та громадських обʼєктах з 2025 року, на всіх нових житлових будинках – з 2029 року.
  • Сума €300 млрд включає фінансування у розмірі до €10 млрд на «випадаючі ланки» в газовій та СПГ-інфраструктурі, а також до €2 млрд на нафтову інфраструктуру в звʼязку з планами зупинки імпорту енергоресурсів з РФ. Решта фінансування буде спрямована на прискорення та розширення переходу до чистої енергетики.

Контекст

У березні Єврокомісія заявила, що агресія РФ проти України назавжди змінила хід історії Європи і гостро поставила питання щодо швидкого позбавлення надмірної залежності країн ЄС від імпорту російських енергоносіїв. ЄК окреслила пропозицію «зробити Європу незалежною від російського викопного палива задовго до 2030 року». «Ми повинні стати незалежними від російської нафти, вугілля та газу», – заявила президентка Урсула фон дер Ляєн. «Ми просто не можемо покладатися на постачальника, який нам явно погрожує», – наголошувала вона.

Європейська залежність від російського газу та нафти поки що сильніша за прихильність до європейських цінностей. За перші два з половиною місяці війни країни Європи купили носіїв на суму в €50 млрд. З яких понад €30,6 млрд – газ, €20,6 млрд – нафта і майже €1 млрд припав на вугілля. 

Напередодні міністри закордонних справ ЄС не змогли погодити шостий пакет санкцій проти РФ через позицію Угорщини щодо нафтового ембарго.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні