Категорія
Новини
Дата

ЄСПЛ наказав Росії припинити атакувати житлові квартали, медперсонал, лікарні і школи. Що це означає

Європейський суд з прав людини наказав припинити атаки на житлові квартали, швидкі допомоги, школи і лікарні. Росія також має убезпечити медичні заклади, персонал та швидкі на територіях воєнних дій. Це тимчасові заходи, поки Росія не вчинила «непоправної шкоди», пише ЄСПЛ у своєму прессрелізі.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • ЄСПЛ прийняв рішення після прохання українського уряду, який повідомив суд про «масові порушення прав людини, які здійснили російські солдати під час військової агресії на суверенній території України». Його розглянув президент суду Гуідо Раймонді.
  • Ці рішення ЄСПЛ називаються «тимчасовими заходами», згідно із 39 Правилом суду. Їх має виконати будь-яка країна, яка представляє одну зі сторін у позові. Вона повинна зробити усе негайно, доки не нанесла «непоправну шкоду».
  • ЄСПЛ нагадав, що наказував Росії припинити військові дії ще у 2014 у справі «Україна і Нідерланди проти Росії». Воєнні дії, які почалися в Україні з 24 лютого 2022, призведуть до порушення статей другої (право на життя), третьої (заборона тортур, нелюдського відношення та покарання) та восьмої (повага до приватного та сімейного життя) Європейської конвенції по правам людини.
  • Уряд Росії має надати ЄСПЛ звіт, як він виконав його наказ.

Що це означає

Зазвичай країни спершу подають заяву до ЄСПЛ, де перераховують випадки порушення прав людини. Україна має подати заяву про порушення Росією прав людини, але зараз подала додатковий запит про негайні заходи суду. ЄСПЛ наказав Росії утриматись від атак на цивільних осіб і цивільні обʼєкти та убезпечити медзаклади і персонал.

«Юридично це означає, що РФ повинна негайно виконати наказ суду. Реалістично – вона не послухається його так само, як не послухалася наказу суду ще 13 березня 2014 року», – пояснює радник Marchenko Partners Микола Юрлов.

ЄСПЛ наказував виконати тимчасові заходи у інших конфліктах, наприклад, у Грузії. РФ також їх не виконувала, каже юристка з міжнародного права Української правової консультативної групи Софія Корнєєва. Формально Росія має скоро надіслати до ЄСПЛ лист, де перелічить вжиті заходи та прозвітує, як виконує вказівки суду.

Країни подають заяви про тимчасові заходи за спеціальною процедурою звернення. Суд розглядає їх прискорено, коли є ризик життю громадян та серйозних наслідків. «Суд вказує припинити такі дії і потім розбирається хто винен і що відбувається. Зараз Україна збирає докази та готує чергову міждержавну скаргу проти Росії, яку суд буде довго розглядати», – каже Корнеєва. Формально Росія також має найближчим часом надіслати до ЄСПЛ лист з переліком вжитих заходів на виконання його вказівок.

Контекст

Президент України Володимир Зеленський оголосив, що Україна направила офіційний позов проти Росії до Міжнародного суду ООН у Гаазі. Україна вимагає притягти Росію до відповідальності за спотворення поняття геноциду для виправдання агресії. Також Україна вимагає призначити слухання у справі на наступний тиждень та негайно наказати РФ припинити військові дії.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні