Категорія
Новини
Дата

Єврокомісія погіршила прогнози щодо ВВП для ЄС та єврозони з 4% до 2,7%. Основного удару по економіці завдають ціни на енергоносії

Єврокомісія погіршила прогнози щодо зростання економіки в ЄС та єврозоні на найближчі два роки до 2,7%. Взимку прогнозувалося на 4%. Про це йдеться у весняній доповіді Єврокомісії.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • За прогнозами, ВВП Євросоюзу та єврозони у 2022 році зростуть лише на 2,7%. Взимку в Єврокомісії очікували зростання на 4%.
  • Зростання ВВП у 2023 році очікується на 2,3% проти 2,8% (ЄС) та 2,7% (єврозона), які ЄК прогнозувала взимку.
  • Зростання світової економіки у цьому та наступному роках Єврокомісія очікує на рівні 3,2% та 3,5% відповідно проти 4,2% та 3,8%, про які йшлося у зимовому прогнозі.
  • Єврокомісія у доповіді наголошує, що основного удару по світовій економіці й економіці Євросоюзу завдають ціни на енергоносії.
  • Також проблеми посилюють збої в ланцюжках поставок, спричинені війною Росії в Україні, та заходи щодо стримування COVID-19 у деяких регіонах Китаю, які позначаються на виробництві.
  • Також Єврокомісія погіршила прогноз інфляції: цього року в єврозоні вона очікує зростання цін на рівні 6,1% замість 3,5%, про які йшлося взимку.
  • За прогнозами, наступного року інфляція сповільниться до 2,7%. Очікується, що зростання цін досягне піку на рівні 6,9% у ІІ кварталі, після чого поступово знижуватиметься. У Євросоюзі інфляція досягне 6,8% у 2022 році і сповільниться до 3,2% у 2023 році.
  • В Єврокомісії додали, що ситуація серйозно залежить від розвитку подій в Україні та її впливу на енергетичні ринки. Там наголосили, що війна в Україні веде до економічного відділення Євросоюзу від РФ, наслідки чого на даному етапі складно оцінити повною мірою.

Контекст

Інфляція в країнах – членах ЄС у березні 2022 року продовжила зростати, досягнувши 7,5%. Це найвищий показник із початку розрахунку даних у 1997 році. Інфляція більше ніж утричі перевищує двовідсотковий цільовий показник Європейського центрального банку. Найвищі показники – в Німеччині, Франції, Італії, Іспанії.

МВФ намагається зменшити занепокоєння, що світовій економіці знову загрожує стагфляція. Пʼєр-Олівʼє Гуріншас, новий головний економіст МВФ, заявив, що ризик нафтового шоку в стилі 1970-х зараз нижчий, оскільки світ менше залежить від нафти. Проте німецька промисловість значною мірою залежить від імпорту російського природного газу.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні