Категорія
Новини
Дата

Федрезерву США загрожує політичне втручання після можливого повернення Трампа у Білий дім – опитування Bloomberg

2 хв читання

Дональд Трамп і Джером Павелл. Білий дім, 2 листопала 2017 року /Getty Images

Дональд Трамп і Джером Павелл. Білий дім, 2 листопала 2017 року Фото Getty Images

Федеральна резервна система США зіткнеться зі значним ризиком втрати своєї незалежності через посилення політичного втручання, якщо Дональд Трамп знову буде обраний президентом. Про це свідчать результати опитування Bloomberg Markets Live Pulse, повідомило агентство 2 червня.

Втручання у роботу ФРС загрожує підривом довіри інвесторів до центрального банку як регулятора найбільшої економіки світу.

Команда Forbes відібрала 250 найбільш перспективних компаній. Хто потрапив у перелік NEXT 250? Дізнавайтесь у новому випуску Forbes Ukraine! Купуйте журнал вже зараз!

Ключові факти

  • 44% респондентів заявили, що очікують, що Трамп намагатиметься політизувати центральний банк або обмежити його повноваження, якщо він повернеться до Білого дому. 
  • Загалом вони оцінили ймовірність втрати ФРС своєї незалежності за другої можливої каденції Трампа в 40%.
  • Спроба обмежити незалежність центробанку, ймовірно, потрясе фінансові ринки. Це загрожує підривом довіри інвесторів до ФРС як регулятора найбільшої економіки світу і зробить її вразливою до політичного тиску з вимогою знизити процентні ставки, зазначає агентство.
  • Таке занепокоєння особливо актуальне зараз, коли ФРС утримує базову ставку на більш ніж двадцятирічному максимумі, щоб стримати інфляцію і не допустити перегріву економіки, зазначає Bloomberg.
  • Ринки облігацій зазнають потрясінь у разі перемоги Трампа на виборах. Близько 24% з 484 учасників опитування MLIV Pulse заявили, що перемога Трампа негайно призведе до зростання прибутковості 10-річних казначейських облігацій більш ніж на 25 базисних пунктів, а ще 23% вважають, що найбільш вірогідним результатом буде більш скромне зростання. Трохи менше чверті респондентів вважають, що дохідність дещо знизиться.
  • Більше третини респондентів заявили, що Трамп, швидше за все, використовуватиме соцмережі та публічні виступи, щоб зачепити ФРС, хоча 14% очікують, що він спробує понизити Павелла в посаді до закінчення терміну його повноважень у 2026 році.

Цитата

«Ринок облігацій, швидше за все, сколихне будь-яка реальна атака на незалежність ФРС, що матиме негативні наслідки для акцій», – вважає Діана Свонк, головний економіст KPMG LLP.

Контекст

Під час першого президентського терміну Трамп створив прецедент – відкрито атакував голову ФРС Джерома Пауелла. Спочатку за підвищення процентних ставок, а потім за відмову від їх подальшого зниження. 

Федеральна резервна система (ФРС) США – це центральний банк країни, який відповідає за контроль над грошовою політикою, банківським наглядом та наданням фінансових послуг банкам та уряду.

ФРС не згадується прямо в Конституції США, але її створення було схвалено Конгресом у 1913 році. З того часу ФРС функціонує як незалежний орган, що не підпадає під прямий контроль виконавчої чи законодавчої влади.

ФРС має семичленну Раду керівників, призначену президентом США та затверджену Сенатом. Члени Ради мають фіксовані терміни повноважень, що дає їм можливість приймати рішення без огляду на політичний тиск.

Щодо фінансування, то ФРС не залежить від асигнувань Конгресу. Її бюджет формується за рахунок процентів, отриманих від інвестицій своїх резервів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні