Категорія
Світ
Дата

Обвинувальний вирок Трампу – це проблема для президентської кампанії. Але навіть демократи не поспішають списувати його з рахунків. Огляд світових ЗМІ

5 хв читання

Дональд Трамп суд вирок вибори в США /Getty Images

Дональд Трамп – перший засуджений президент США. Фото Getty Images

Суд присяжних визнав Дональда Трампа винним у 34 звинуваченнях у так званій справі Стормі Деніелс, де розглядалися факти фальсифікації документів. Це мало б стати кінцем політичної кар'єри майже будь-якого іншого політика у світі. Але 45-й президент США має високі шанси вийти із цієї судової пригоди цілим, неушкодженим і в оновленій бойовій готовності до президентських перегонів. Forbes зібрав думки світових ЗМІ про судовий вирок колишньому президентові США і те, як він (не) вплине на вибори американського президента.

Багатьом людям, які не хочуть бачити Дональда Трампа знову президентом США, обвинувальний вирок суду присяжних Нью-Йорка здався чудовою новиною. Звісно, що може краще поставити хрест на політичній карʼєрі політика, ніж визнання його винним у злочині, хоч і не кримінальному?

Втім, не поспішайте радіти, шановні антитрампісти, адже головний вирок буде оголошено 5 листопада, а, як показує практика, Трамп виходив переможцем і з гірших скандалів.

Що буде після виголошення вироку Трампу

Згідно з американськими законами, присяжні лише виносять вирок у поданій їм справі, тобто проголошують підсудного винним чи невинним. Покарання ж призначає суддя, і його оголошення вже заплановано на 11 липня. Цікаво, що національний зʼїзд Республіканської партії, на якому очікується офіційне висування Трампа кандидатом у президенти від партії, відбудеться лише за кілька днів після цього, а саме 15 липня. 

Axios пише, що кожне із 34 звинувачень, які висунули Трампу, передбачає покарання у вигляді до чотирьох років ув'язнення. Експерти з права, з якими поговорила Washington Post, вважають, що 77-річний Трамп навряд чи сяде за ґрати, адже він раніше ніколи не був засуджений. Серед можливих вироків юристи називають пробаційний нагляд, який вимагатиме від наглядового офіцера дозвіл на виїзд за межі штату. Також колишньому американському президенту можуть призначити штраф або умовне звільнення, згідно з яким він повинен буде уникати проблем із законом, щоб не сісти до в'язниці.

Обвинувальний вирок за таке правопорушення не передбачає заборону на участь у президентських перегонах. Американська конституція вимагає, щоб кандидати були старшими 35 років, громадянами США, які народилися на території країни, і щоб вони прожили у США принаймні 14 років. Кандидата можна відсторонити, якщо він брав участь у заколоті проти державного ладу, що можливо у випадку Трампа, але це звинувачення йому поки що не висували.

Незнищенна репутація Трампа та оголошення війни

New York Times у своєму матеріалі пише, що значну частину своєї політичної кар'єри Трамп переконував прихильників сумніватися в легітимності святих для демократії інститутів, таких як суди, вибори та судді. Від початку судового процесу трампісти й сам Трамп поширювали наратив про полювання на відьом, «вкрадені» ще одні вибори та політичне переслідування. Після вироку він не зрадив себе й оголосив самого себе «політичним в'язнем, якого несправедливо засудили».

І йому повірили. Wired дослідив праві та праворадикальні соцмережі, щоб подивитися на їхню реакцію на вирок їхньому ідеологічному лідерові. Сторінки «червоних» майоріли перевернутими прапорами США, що означає країну в надзвичайній ситуації, твердженнями про оголошення війни від «держави в державі» і заклики до боротьби із глобалістами. Запальна риторика про те, що таке рішення присяжних є ознакою падіння Америки, була популярною серед правих лідерів думок.

«Імпортуєте «третій світ» – стаєте «третім світом». Це ми й спостерігаємо. Це не зупинить Трампа. Він виграє вибори, якщо його не вб'ють. Але цей день знаменує кінець найсправедливішої системи правосуддя у світі. Всі, хто захищає цей вирок, є загрозою для вас і вашої родини», – написав колишній ведучий Fox News Такер Карлсон. 

BBC, Politico, NYT і Wired у своїх статтях сходяться на думці, що цей вирок навряд чи сильно зашкодить Трампу і його кампанії. Вісім років експерти та опоненти прогнозували йому наближення політичного краху, але прогнози не справдилися. Під час його президентської кампанії 2016-го скандалів було хоч греблю гати, ще й таких, які б поховали кар'єру будь-якого іншого політика, але Трамп після них став президентом. 

Два імпічменти не похитнули підтримку республіканців свого президента. Тільки підбурення до заколоту 6 січня 2020-го через так звані вкрадені вибори на деякий час змусили Республіканську партію відсторонитися від опального однопартійця. Але ось він уже їхній головний претендент у кандидати на чергових виборах.

Усі потенційні судові справи проти Трампа лише змушували «слонів» ще сильніше захищати його, що призводило до збільшення підтримки самого Трампа і пожертв на його кампанію. NYT каже, що все вказує на те, що цього разу буде так само. Так, невдовзі після оголошення вироку республіканський сайт для пожертв на кампанію «ліг» на певний час, а невдовзі після люди масово почали публікувати скріншоти своїх донатів Трампу. Один директор з Кремнієвої долини розщедрився на $300 000.

Рейтинг популярності

NYT наводить результати опитування, яке провели до вироку. Воно показало потенційно вирішальне зниження підтримки Трампа, якщо його визнають винним у злочині. А минулого місяця опитування Reuters-Ipsos poll виявило перехід 2% голосів Байдену, якщо Трампу винесуть обвинувальний вирок, і 6% відійдуть нинішньому президентові, якщо Трамп опиниться за ґратами.

Спеціалісти з опитувань, які поговорили із NYT, визнають, що прогнози із соціологічних опитувань навряд чи будуть точними, адже потенційно засуджений президент США – це безпрецедентний випадок.

Про ненадійність усякого роду опитувань говорить і Politico у вищезгаданому матеріалі. Видання закликає не покладатися і на ті, що вийдуть у перші дні після вироку, адже вони навряд відображатимуть національні настрої у довгостроковій перспективі.

Одна з важливих деталей полягає у тому, що за судовим процесом над Трампом спостерігали далеко не всі. Одне опитування показало, що 55% респондентів майже не звертали на нього увагу. 

Крім того, перші реакції на важливі новини майже завжди інстинктивні та можуть швидко змінитися. Взяти хоча б великі компанії та бренди, які припинили пожертви політикам-республіканцям, що відмовилися визнавати результати президентських виборів 2020-го. Але за кілька місяців вони, як і багато виборців, змінили гнів на милість.

Спеціаліст з опитувань Дуґ Шоен, який говорив із BBC, теж каже, що опитування найближчим часом навряд спрогнозують настрої громадян у листопаді, адже мине майже пів року, та й сам інцидент, що розглядали у суді, трапився вісім років тому. «Вирок – це, звісно, неприємно, але у листопаді виборців більше цікавитиме інфляція, південний кордон, конкуренція з Китаєм і Росією та гроші, які виділяють на допомогу Ізраїлю і Україні», – пояснює він.

До того ж у липні буде визначено покарання для Трампа, що ще раз може змінити настрої виборців.

Праворадикали, чиї дописи вивчав Wired, вважають, що «несправедливий вирок» Трампу лише збільшить його шанси на перемогу у виборах.

У Джо Байдена, потенційного кандидата від демократів, є і свій суд, що може вплинути на його популярність серед виборців. У понеділок, 3 червня, Гантер Байден, син президента, постане перед судом за звинуваченням у тому, що збрехав про вживання наркотиків у заяві на купівлю зброї у жовтні 2018-го, повідомляє AP

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні