Категорія
Новини
Дата

Фінансист Бернард Мейдофф помер у вʼязниці у віці 82 років. Його засудили за створення однієї з найбільших в історії США фінансових пірамід

Американський фінансист і ексголова ради директорів біржі NASDAQ Бернард Мейдофф помер у вʼязниці у віці 82 років. Його засудили 2009 року до 150 років увʼязнення за створення однієї з найбільших в історії США фінансових пірамід, пише Forbes.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Мейдофф помер у вʼязниці FMC Butner у Північній Кароліні, де відбував 150-річний термін.
  • Смерть настала від природних причин, які не повʼязані з COVID-19, пише The Washington Post.
  • Він страждав від хвороби нирок і просив про дострокове звільнення з в'язниці минулого року. Тоді Мейдофф заявив, що йому залишилося жити менше 18 місяців.
  • Однак суддя Денні Чин відхилив прохання Мейдоффа, зазначивши, що багато жертв, як і раніше, страждають через фінансові втрати, пише BBC.

Важливі цифри

38 000. Приблизно стільки людей включено до Фонду жертв Мейдоффа Міністерства юстиції. У шахрайстві було задіяно близько $65 млрд.

Контекст

Мейдофф виріс у Нью-Йорку і був сином європейських іммігрантів. 1960 року заснував компанію Bernard L Madoff Investment Securities, яка стала одним із найбільших маркет-мейкерів. Мейдофф був одним із перших фінансистів, які почали використовувати компʼютерні технології для розробки котування акцій на біржі. Програма, яку розробила Madoff Investment Securities, із часом була запозичена фондовою біржею NASDAQ, а самого Мейдоффа було обрано головою ради директорів NASDAQ. Комісія з цінних паперів і бірж США вісім разів розслідувала діяльність Madoff Investment Securities, оскільки та була надприбутковою.

Під час глобальної рецесії 2008 року інвестори вивели близько $7 млрд із фондів Мейдоффа. Це спровокувало нестачу коштів і викриття піраміди. Мейдофф зізнався в проблемі своїм синам, а ті розповіли все правоохоронним органам.

До списку ошуканих потрапили актор Кевін Бекон, благодійний фонд режисера Стівена Спілберга Wunderkinder та Джон Малкович. Також серед тих, хто втратив кошти, були банки Великої Британії. Окрім того, жертвами шахрайства стали вчителі, фермери, механіки та багато інших.

У суді Мейдофф стверджував, що піраміду будував у 1990-х роках, але прокуратура стверджує, що шахрайство почалося раніше, ймовірно, в 1970-х. У будь-якому випадку шахрайство Мейдоффа залишалося практично непоміченим аж до фінансової кризи кінця 2008 року. Через два роки після арешту Мейдоффа його син Марк повісився у своїй квартирі. 2014 року другий син Ендрю помер від лімфоми, він звинуватив у поверненні раку стрес, викликаний злочинами його батька.

У Мейдоффа залишилася дружина Рут, яка стверджувала, що не знала про шахрайську схему. Прокуратура не висунула їй звинувачень і дозволила залишити $2,5 млн із $825 млн, якими колись володіла пара.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні