Категорія
Новини
Дата

Франція планує ввести податкові пільги для пенсіонерів на передачу грошей онукам. Уряд хоче прискорити відновлення економіки

Влада Франції планує ввести податкові пільги для бабусь і дідусів, які передадуть накопичені за час пандемії кошти онукам. У такий спосіб уряд хоче прискорити відновлення економіки, пише Bloomberg.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • За оцінками уряду, сума надлишкових заощаджень, накопичених під час пандемії, складає у країні понад 100 млрд євро.
  • За словами міністра фінансів Франції Бруно Ле Мера, до завершення кризи сума надлишкових накопичень може скласти 200 млрд євро. Це вдвічі більше, ніж уряд виділив для свого плану з відновлення економічного зростання.
  • Чинні у Франції правила передбачають, що батьки можуть передати своїм дітям без сплати податків до 131 865 євро за 15 років. Для дідусів та бабусь ліміт неоподатковуваних коштів – 63 730 євро.
  • В Україні ж передача коштів онукам від бабусь та дідусів не оподатковується, зазначив Forbes.ua експерт аналітичного центру «Інститут законодавчих ідей» Тарас Рябченко. «Також податки не сплачуються, якщо це спадщина. Зміни були внесені 2017 року, до цього ставка була 5%», – наголосив він.

Контекст

Для відновлення економіки розвинені країни виділяють значні суми коштів. Так, на початку березня США затвердили пакет на суму $1,9 трлн. Серед іншого документ передбачає одноразову виплату американцям по $1400. Новий пакет економічних стимулів став третім від початку пандемії. Розмір першого пакету становив $2,2 трлн, а другий – $900 млрд.

План відновлення економіки Франції, розрахований на два роки, передбачає виділення 100 млрд євро різним галузям.

Щоб підтримати громадян і бізнес, минулого року Верховна Рада України передбачила фінансову допомогу в розмірі 8000 грн для найманих працівників підприємств, а також ФОПів. Окрім цього, ФОПів першої групи звільнено від сплати ЄСВ та єдиного податку до травня 2021 року. За словами міністерки соціальної політики Марини Лазебної, це рішення призвело до втрати 4 млрд грн доходів Пенсійного фонду України.

Також списали податковий борг до 3060 грн, який існував у платників до 1 листопада 2020-го.

За розрахунками Мінекономіки, в цілому за одноразовою матеріальною допомогою в розмірі 8000 грн звернулися понад 480 000 ФОПів і найманих працівників. Минулого року за цією програмою виплачено 3,6 млрд грн. Також понад 200 млн грн отримали підприємці за компенсацією ЄСВ.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні