Категорія
Новини
Дата

Freedom Holding Тимура Турлова завершив продаж російських активів та припинив роботу в РФ

Freedom Holding Corp. (FRHC) завершив процес виходу холдингу з російського бізнесу, йдеться у пресрелізі компанії, заснованої бізнесменом російського походження Тимуром Турловим. Активи викупив колишній заступник гендиректора «Фрідом Фінанс» Максим Повалішин.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Регуляторні органи Казахстану та РФ погодили договори про відчуження прав власності холдингу на російські компанії, які були підписані ще 17 жовтня минулого року. 
  • Договори купівлі-продажу бізнесу на суму $140 млн у жовтні компанія підписала з Максимом Повалішиним, який раніше обіймав посаду заступника гендиректора та члена ради директорів ТОВ «Інвестиційна компанія Фрідом Фінанс».
  • З того часу російські компанії провели ребрендинг та розвиваються самостійно, йдеться у повідомленні FRHC.
  • Угода передбачала, що Повалішин мав сплатити коштами близько $33 млн і взяти на себе зобовʼязання холдингу перед «Фрідом фінансом» у розмірі близько $88 млн.

Ключова цитата

«Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну ми вирішили, що для нашої компанії краще вийти з російського ринку. Також я відмовився від російського громадянства. Ми з нетерпінням очікуємо на розширення нашої глобальної присутності з нашої штаб-квартири в Алмати та з Нью-Йорка», – сказав Тімур Турлов, гендиректор Freedom Holding Corp.

Контекст

Власник Freedom Finance Тимур Турлов – один із багатьох учасників глобального списку найбагатших від Forbes, бізнесу якого суттєво нашкодило російське громадянство. У середині жовтня указом президента Володимира Зеленського затверджено масштабний перелік санкцій РНБО, до якого потрапив Турлов та український брокер «Фрідом Фінанс Україна».

9 листопада Нацкомісія з цінних паперів та фондового ринку зупинила дію ліцензій цієї юрособи. Відповідно, всі активи компанії та клієнтів наразі заблоковані РНБО. Йдеться про 12 800 рахунків у цінних паперах на 3,5 млрд грн, розповіли у відповідь на запит Forbes у пресслужбі української філії Freedom Finance.

Турлов заробив свої статки ($2,6 млрд, згідно The Worldʼs Real Time Billionaries глобального Forbes) на тому, що допомагав фізособам у пострадянських країнах, перш за все в Росії та Казахстані, торгувати цінними паперами на світових біржах.

В Україні його холдинг мав довгострокові плани. «Фрідом» зʼявився на українському ринку в 2017 році. Компанія входить до трійки найбільших продавців військових ОВДП серед небанківських установ та займає сьоме місце у рейтингу брокерів за обсягами угод із цінними паперами. У червні 2020-го Freedom Holding Corp, американська компанія Турлова, придбала 24,3% «Української біржі».

Зараз фінансист, який останні 10 років живе в Казахстані, намагається дистанціюватися від Росії. Він заявив про відмову від громадянства РФ та продаж російського бізнесу місцевому менеджменту. Це може стати суттєвою втратою для холдингу. Загальна кількість рахунків клієнтів Freedom Holding – 475 000, тоді як тільки в РФ бізнес включає понад 50 регіональних офісів із клієнтською базою у 170 000 осіб.

Як влаштований фінансовий холдинг Турлова та чи виправдано він потрапив під українські санкції, читайте тут.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні