Тимур Турлов Freedom Finance /Валерій Аяпов
Категорія
Компанії
Дата

Більше не freedom. Cанкції проти російсько-казахстанського мільярдера заблокували 3,5 млрд грн українських інвесторів. Що відбувається з Freedom Finance

Тимур Турлов Фото Валерій Аяпов

Українська компанія міжнародного брокеру Freedom Finance та його власник мільярдер Тимур Турлов потрапили під санкції РНБО. Активи тисяч українських клієнтів компанії, що має бізнес у 13 країнах – від Казахстану і РФ до США, заблоковані. Що буде з їхніми грошима

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Власник Freedom Finance Тимур Турлов, 35, – один із багатьох учасників глобального списку найбагатших від Forbes, бізнесу якого суттєво нашкодило російське громадянство. У середині жовтня указом президента Володимира Зеленського затверджено масштабний перелік санкцій РНБО, до якого портрапив Турлов та український брокер «Фрідом Фінанс Україна».

9 листопада Нацкомісія з цінних паперів та фондового ринку зупинила дію ліцензій цієї юрособи. Відповідно, всі активи компанії та клієнтів наразі заблоковані РНБО. Йдеться про 12 800 рахунків у цінних паперах на 3,5 млрд грн, розповіли у відповідь на запит Forbes у пресслужбі української філії Freedom Finance.

Турлов заробив свої статки ($2,6 млрд, згідно The Worldʼs Real Time Billionaries глобального Forbes) на тому, що допомагав фізособам у пострадянських країнах, перш за все в Росії та Казахстані, торгувати цінними паперами на світових біржах.

В Україні його холдинг мав довгострокові плани. «Фрідом» зʼявився на українському ринку в 2017 році. Компанія входить до трійки найбільших продавців військових ОВДП серед небанківських установ та займає сьоме місце у рейтингу брокерів за обсягами угод із цінними паперами. У червні 2020-го Freedom Holding Corp, американська компанія Турлова, придбала 24,3% «Української біржі».

Зараз фінансист, який останні 10 років живе в Казахстані, намагається дистанціюватися від Росії. Він заявив про відмову від громадянства РФ та продаж російського бізнесу місцевому менеджменту. Це може стати суттєвою втратою для холдингу. Загальна кількість рахунків клієнтів Freedom Holding – 475 000, тоді як тільки в РФ бізнес включає понад 50 регіональних офісів із клієнтською базою у 170 000 осіб.

Як влаштований фінансовий холдинг Турлова та чи виправдано він потрапив під українські санкції?

Російський ринок – другий для Freedom Finance Тимура Турлова

19 жовтня Freedom Finance оголосила про продаж російського бізнесу $33 млн топменеджеру компанії Максиму Повалішину. РФ – «рідний» ринок холдингу та один із найбільших бізнесів за активами та виручкою. У липні–вересні 2022-го Freedom Finance отримала $27,2 млн чистого прибутку. $56,9 млн, або 31,1% від загальної виручки, згенерував російський сегмент, йдеться у звіті холдингу за третій квартал 2022-го.

Саме в Росії уроженець Москви Турлов створив Freedom Finance. Лише у 2011-му, як розповідав він американському Forbes, компанія мігрувала до Казахстану. Чому? Там, на відміну від РФ, майже не було конкуренції серед брокерів, що працюють із роздрібними інвесторами.

З того часу Турлов живе в Алмати, однак до 2022-го залишався громадянином РФ. У 2015-му він придбав американську Bmb Munai, яка зрештою стала Freedom Holding Corp. Від початку вона займалася продажем казахстанської нафти, але на момент угоди з «Фрідомом» була лише юридичною «оболонкою». Партнером Турлова в цьому поглинанні став директор Bmb Munai громадянин Казахстану Аскар Таштітов. Зараз він обіймає посаду президента Freedom Holding.

Freedom Finance

Freedom Finance

У жовтні 2019-го Freedom Holding Corp вийшла на біржу NASDAQ. Наразі капіталізація становить $3,5 млрд. У Турлова – 72,56% акцій компанії. До структури входить бізнес у 13 країнах, страхові компанії, банки та платіжна система. Також Турлов має мережу магазинів роздрібного продажу смартфонів та аксесуарів Freedom Mobile World.

У письмовому коментарі Forbes бізнесмен заявив, що відмовився від російського громадянства та розірвав будь-які зв’язки з російським фондовим ринком. «Я є громадянином Республіки Казахстан. Тут я живу зі своєю сімʼєю останні 10 років», – написав він. Представники пресслужби компанії надали Forbes документи, що підтверджують вихід Турлова з російського громадянства та угоду щодо продажу російського бізнесу.

На РФ припадає 23%усіх активів Freedom Holding. Левову частку сконцентровано в Середній Азії – $2,8 млрд (майже 60%). Ці ринки принесли холдингу $113,4 млн, або 67% виручки, у липні–вересні. Для порівняння: виручка в США – $3,3 млн.

У 2020 році 70% комісійних доходів Freedom Holding згенерувала компанія в Белізі, через яку проходить значна частина коштів клієнтів Турлова, писав Forbes із посиланням на звіт S&P. Схожим чином структуровано бізнес Freedom у Європі: наприклад, інвестиції в міжнародний фондовий ринок українських користувачів здійснювалися через кіпрський підрозділ холдингу, зазначає на правах анонімності представник великої української інвесткомпанії. Загальна кількість клієнтів кіпрської компанії Freedom Finance оцінюється у 140 000 осіб.

Тоді у S&P виникали питання щодо прозорості структури в Белізі. У коментарі Forbes.com навесні 2021-го Турлов пояснював це вимогами казахстанського та російського регуляторів, які не дозволяли онлайн-трейдинг на закордонних ринках. Тоді бізнесмен планував, що невдовзі кошти клієнтів із Белізу перейдуть на рахунки в РФ та Казахстані.

Як Турлов хоче оскаржити санкції

Український підрозділ «Фрідом фінанс» зʼявився у 2017-му, коли холдинг Турлова поглинув місцевого брокера «Укранет». Freedom Holding Corp належить лише 9% статутного капіталу української компанії, тоді як 91% належать президенту холдингу Таштітову.

«Фрідом» в Україні переважно працював з інвесторами в ОВДП. 3,5 млрд грн активів в управлінні холдингу – значна сума для українського ринку, говорить директор інвестиційно-банківського департаменту Concorde Capital Ігор Сотник. «Санкції негативно впливають на весь ринок, оскільки рішення РНБО передбачає заморожування активів клієнтів до вирішення питання з ліцензією», – вважає він.

«Фрідом Фінанс Україна» дійсно призупинила діяльність за рішенням регулятора, хоча й зупинка ліцензій не означає їхнє анулювання, зазначається в офіційному повідомленні компанії. «Всі активи клієнтів захищені та зберігаються на особистих рахунках клієнтів», – йдеться в релізі.

«Внесення до списку РНБО було для нас неочікуваним. Ми вважаємо це механічною помилкою, – прокоментував Forbes Турлов. – Фактично немає причин, щоб компанія була під санкціями». Український менеджмент працює над оскарженням санкцій, йдеться у коментарі пресслужби . Аргументи – відмова Турлова від російського громадянства та контроль більшої частини української компанії з боку Таштітова.

Чи зможе Турлов домогтися скасування санкцій? Судове оскарження може тривати роками, каже топменеджер однієї з інвесткомпаній. Окремий виклик – довести, що угода про продаж російського бізнесу є справжньою, додає інвестбанкір. «Є сумніви, що російський менеджмент міг знайти таку суму грошей на купівлю цього активу», – каже керівник однієї з українських інвесткомпаній.

Тимур Турлов Freedom Finance /Валерій Аяпов

Тимур Турлов Фото Валерій Аяпов

Гроші інвесторів: що може бути з ними в подальшому

Рішення РНБО у першу чергу вдарило по клієнтам-фізособам «Фрідом Фінанс», а не по фаундерам, каже один із клієнтів української компанії. Про рішення РНБО Нацкомісії з цінних паперів стало відомо в день його прийняття, консультацій із регулятором не було, розповів Forbes один із членів Комісії, який попросив не згадувати його імені в цій статті. Після цього комісія ще два тижні вирішувала, як саме виписати власне рішення щодо ліцензій, додає співрозмовник. 

Клієнти «Фрідом Фінанс» втратили одночасно доступ як до паперів, так і до грошей на рахунках. «Навіть якщо ОВДП будуть погашати, кошти заходитимуть на заблоковані рахунки, тож клієнти не матимуть до них доступу», – говорить президент інвестиційної групи «Універ» Тарас Козак. Напередодні арешту рахунків деякі клієнти завели під купівлю цінних паперів кілька мільйонів гривень, але не встигли провести операцію, додає Козак.

Ситуація безвідносно до російсько-казахстанського акціонера сильно шкодить локальному інвестиційному ринку, вважає Козак. «Інвестори вкотре відчули себе абсолютно беззахисними перед непередбачуваними рішеннями держави», – пояснює він.

Поки що не зрозуміло, як саме, коли та за яких умов рахунки «Фрідом Фінанс» можуть бути розблоковані. Ймовірне рішення – передача всіх цінних паперів на рахунок у Національний депозитарій України. Однак не факт, що НДУ зможе швидко обробити рахунки тисяч клієнтів, вважає топменеджер однієї з інвесткомпаній.

«Усі активи клієнтів продовжують належати клієнтам за правом власності та враховуються належним чином», – говорить генеральна директорка «Фрідом Фінанс Україна» Марина Бартошек, яка підкреслює що компанія готова виконати всі взяті на себе зобовʼязання відповідно до укладених договорів після зняття санкційних обмежень та відновлення дії ліцензій. «Наші клієнти з розумінням ставляться до ситуації, і кризових прецедентів у нас не було», – повідомила Бартошек.

Розблокувати рахунки з коштами НКЦПФР не може, оскільки вона не в силах змінювати рішення РНБО, говорить на правах анонімності член Нацкомісії. НКЦПФР поки що не комунікує з інвесторами цю проблему, каже фінансовий радник iPlan.ua Любомир Остапів. «НКЦПФР повинна була б заспокоїти людей, які зараз панікують і не розуміють, що буде з їхніми активами та грошима», – додає він. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні