Категорія
Новини
Дата

G7 уклала угоду про оподаткування транснаціональних корпорацій. Податок встановлять 15%

1 хв читання

Міністри фінансів Великої сімки (G7) досягли угоди про введення мінімального глобального корпоративного податку на прибуток в розмірі 15%. Це має стримати компанії в мінімізації платежів до бюджету за рахунок реєстрації в низькоподаткових юрисдикціях, пише Reuters.

Ключові факти

  • Домовленість відбулася за підсумками зустрічі 4−5 червня в Лондоні.
  • Країни G7 погодилися встановити в своїх юрисдикціях корпоративний прибутковий податок для міжнародних компаній на рівні не нижче 15%. Наступний етап – поширення дії угоди на країни G20, з якими ще потрібно домовитися.
  • Деталі угоди мають узгодити протягом найближчих місяців. Але вже зараз міністр фінансів головуючої в G7 Великої Британії Ріші Сунак зазначив, що податок застосовуватиметься до компаній з рентабельністю за чистим прибутком від 10%. При цьому 20% прибутку понад цього рівня будуть перерозподілятися для оподаткування в тих країнах, де компанії реально продають свої продукти або послуги.
  • Зазначається, що від нового податку постраждають тільки «найбільш прибуткові транснаціональні корпорації».
  • Міністр фінансів Німеччини Олаф Шольц назвав угоду «поганою новиною для податкових гаваней у всьому світі».
  • Глава Мінфіну США Джанет Єллен наголосила, що після того, як нові правила набудуть чинності, європейські країни відмовляться від нинішніх податків на цифрові послуги. США вважають, що вони дискримінують американські компанії.
  • Міністр фінансів Франції Бруно Ле Майр заявив, що домагатиметься вищого мінімального податку, назвавши 15% «відправною точкою».
  • Водночас міністр фінансів Ірландії Пасхал Доного зазначив, що будь-яка глобальна угода також повинна враховувати інтереси менших країн. Нині в Ірландії податкова ставка 12,5%. 

Контекст

Введення глобального корпоративного податку обговорювалося останні вісім років. Новий поштовх перемовини отримали в останні місяці після пропозицій нового президента США Джо Байдена. Міністерство фінансів США запропонувало встановити світовий податок на прибуток корпорацій не менше 15% Це, на думку США, має забезпечити процвітання світової економіки й стимулюватиме інновації та зростання. Нині американські компанії платять ставку 21% завдяки зниженню її адміністрацією експрезидента США Дональда Трампа. Раніше ставка була на рівні 35%, зазначає СNBC.

В Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) пропонували ставку у 12,5%. Нині, за даними Tax Foundation, середня ставка корпоративного податку в світі становить близько 24%. В Європі найнижчий регіональний показник – приблизно 20%.

Міністерка фінансів США Джанет Єллен зазначила, що останні 30 років країни знижують ставки корпоративного податку, аби залучити мультинаціональні корпорації, а введення мінімальної ставки дозволить усунути податкову конкуренцію.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні