Категорія
Новини
Дата

G7 уклала угоду про оподаткування транснаціональних корпорацій. Податок встановлять 15%

Міністри фінансів Великої сімки (G7) досягли угоди про введення мінімального глобального корпоративного податку на прибуток в розмірі 15%. Це має стримати компанії в мінімізації платежів до бюджету за рахунок реєстрації в низькоподаткових юрисдикціях, пише Reuters.

Що допомагає українському бізнесу відштовхнутися від дна? 22 березня на «Саміті експортерів» від Forbes топкомпанії поділяться інструментами та прогнозами з розвитку експорту. Спікери з «Метінвест», Kernel, Nemiroff, «Біосфери» та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Домовленість відбулася за підсумками зустрічі 4−5 червня в Лондоні.
  • Країни G7 погодилися встановити в своїх юрисдикціях корпоративний прибутковий податок для міжнародних компаній на рівні не нижче 15%. Наступний етап – поширення дії угоди на країни G20, з якими ще потрібно домовитися.
  • Деталі угоди мають узгодити протягом найближчих місяців. Але вже зараз міністр фінансів головуючої в G7 Великої Британії Ріші Сунак зазначив, що податок застосовуватиметься до компаній з рентабельністю за чистим прибутком від 10%. При цьому 20% прибутку понад цього рівня будуть перерозподілятися для оподаткування в тих країнах, де компанії реально продають свої продукти або послуги.
  • Зазначається, що від нового податку постраждають тільки «найбільш прибуткові транснаціональні корпорації».
  • Міністр фінансів Німеччини Олаф Шольц назвав угоду «поганою новиною для податкових гаваней у всьому світі».
  • Глава Мінфіну США Джанет Єллен наголосила, що після того, як нові правила набудуть чинності, європейські країни відмовляться від нинішніх податків на цифрові послуги. США вважають, що вони дискримінують американські компанії.
  • Міністр фінансів Франції Бруно Ле Майр заявив, що домагатиметься вищого мінімального податку, назвавши 15% «відправною точкою».
  • Водночас міністр фінансів Ірландії Пасхал Доного зазначив, що будь-яка глобальна угода також повинна враховувати інтереси менших країн. Нині в Ірландії податкова ставка 12,5%. 

Контекст

Введення глобального корпоративного податку обговорювалося останні вісім років. Новий поштовх перемовини отримали в останні місяці після пропозицій нового президента США Джо Байдена. Міністерство фінансів США запропонувало встановити світовий податок на прибуток корпорацій не менше 15% Це, на думку США, має забезпечити процвітання світової економіки й стимулюватиме інновації та зростання. Нині американські компанії платять ставку 21% завдяки зниженню її адміністрацією експрезидента США Дональда Трампа. Раніше ставка була на рівні 35%, зазначає СNBC.

В Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) пропонували ставку у 12,5%. Нині, за даними Tax Foundation, середня ставка корпоративного податку в світі становить близько 24%. В Європі найнижчий регіональний показник – приблизно 20%.

Міністерка фінансів США Джанет Єллен зазначила, що останні 30 років країни знижують ставки корпоративного податку, аби залучити мультинаціональні корпорації, а введення мінімальної ставки дозволить усунути податкову конкуренцію.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні