Категорія
Новини
Дата

Google почне утримувати податки з доходів авторів YouTube. Платити мають блогери-нерезиденти США 

Компанія Google почне з червня утримувати податки США з доходів, які отримують автори YouTube. Нові правила стосуються блогерів, які не проживають у США.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Автори-резиденти США, які надали дійсну податкову інформацію, не сплачуватимуть податок на дохід. 
  • З нерезидентів Google утримуватиме податок на дохід, отриманий від глядачів YouTube у США, – від переглядів оголошень, підписок YouTube Premium, суперчату, супернаклейок і спонсорства.
  • Автори YouTube мають подати необхідну податкову інформацію до рекламного сервісу AdSense до 31 травня 2021 року. 
  • Якщо користувач не передасть у AdSense податкову інформацію, всі його доходи від YouTube автоматично обкладатимуться податком за ставкою до 24%. Тобто з усієї суми, а не тільки з доходу, який отримано за рахунок перегляду контенту в США.
  • Якщо між країнами є угода про уникнення подвійного оподаткування, то ставка оподаткування буде 0%.
  • Між урядами України та США конвенція про уникнення подвійного оподаткування та попередження податкових ухилень стосовно податків на доходи та капітал діє з 2000 року.
  • У разі відсутності угоди про подвійне оподаткування ставка складе 30% від доходу, отриманого від глядачів зі США.

Контекст

Нові правила вводяться через зміни в Податковому кодексі – в системі оподаткування США доходи від YouTube стануть враховуватися як роялті.

Разом із тим країни вже ввели або планують ввести оподаткування діяльності техкомпаній. Переговори про сплату податків тривають між США та ЄС. Країни Євросоюзу готові в односторонньому порядку ввести цифровий податок для глобальних IТ-компаній, якщо до середини року його не вдасться узгодити з іноземними партнерами, у тому числі з адміністрацією президента США Джо Байдена, пише Bloomberg.

Проти введення цифрового податку для технологічних компаній виступала адміністрація експрезидента США Дональда Трампа. Однак деякі країни вже ввели новий збір. Франція передбачила податок у розмірі 3% від доходу технологічних компаній, отриманого у Франції. Йдеться тільки про ті компанії, чий річний виторг становить не менше €750 млн, при цьому хоча б €25 млн компанії мали отримати у Франції. 

У листопаді 2019-го щорічним податком в обсязі 7% почала обкладати доходи техгігантів на своїй території Чехія. Італія запровадила 3%-ний податок.

17 лютого Верховна Рада України ухвалила законопроєкт, яким запропоновано ввести ПДВ у розмірі 20% на послуги компаній-нерезидентів, таких як Google, Facebook або Netflix. 

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні