Категорія
Новини
Дата

Група Єрмака – Макфола закликала ЄС запровадити блокувальні санкції проти 30 найбільших банків Росії

Міжнародна робоча група Єрмака – Макфола закликала Європейський Союз запровадити SDN-санкції проти 30 найбільших російських банків, включно з Газпромбанком, йдеться у повідомленні групи у Twitter.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Група продовжує обговорення сьомого пакета санкцій. На порядку денному – включення низки російських банків, які беруть участь у фінансуванні війни, до списку SDN, повідомила група. 
  • «Ми б просто запровадили санкції проти всіх банків із топ-30, включно з Газпромбанком. Оплату газу можна легко здійснювати за окремим механізмом», – зазначається в дописі.

Контекст

На початку червня президент України Володимир Зеленський заявляв, що ЄС має заблокувати діяльність усіх російських банків без винятку. Зокрема, це стосується Газпромбанку та компаній, які допомагають російській державі у війні проти України, наголошував президент. 

Законодавство РФ містить перелік 10 банків, уповноважених обслуговувати учасників державного оборонного замовлення: Сбербанк, «ВТБ», Газпромбанк, Всеросійський банк розвитку регіонів, Россєльхозбанк, Новікомбанк, Банк «Санкт-Петербург», «Росія», Дальнєвосточний банк та Промсвязьбанк. 

Вони уповноважені здійснювати банківський супровід контрактів у сфері російського держоборонзамовлення, а тому є стратегічно важливими для уряду. Банки видають кредити оборонним підприємствам, а уряд РФ згодом компенсує їм ці кошти.

Якщо банк включають до списку SDN, це означає потрапляння під блокувальні санкції. Банк, який потрапив до списку санкцій ЄС, не зможе здійснювати будь-які операції в юрисдикціях країн, що входять до Євросоюзу. Усі активи банків, які перебувають у ЄС, заморожуються. Проте санкції можуть передбачати винятки для конкретних чітко визначених цілей. Наприклад, вони можуть стосуватися банків, що мають ліцензію на здійснення зовнішньої торгівлі. 

У червні набрали чинності європейські санкції проти російських Сбербанку, Россельхозбанку та Московського кредитного банку. Їх відключили від системи SWIFT. Загалом від SWIFT вже відключено десяток російських банків.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні