Категорія
Новини
Дата

Ізраїль заборонив Україні купувати шпигунську програму Pegasus, побоюючись реакції Росії

1 хв читання

Ізраїль заборонив Україні купувати шпигунське програмне забезпечення Pegasus від NSO Group, побоюючись, що російські офіційні особи будуть незадоволені продажем. Про це йдеться у спільному розслідуванні видань Guardian та Washington Post.

📲 Forbes Ukraine у WhatsApp. Підписуйтесь й читайте головне про бізнес та економіку

Ключові факти:

  • За даними журналістів, принаймні з 2019 року українські офіційні особи намагалися переконати Ізраїль видати ліцензію на шпигунське програмне забезпечення для використання в Україні. Але ці зусилля були відкинуті, і NSO Group, діяльність якої регулюється Міністерством оборони Ізраїлю, так і не отримала дозволу на продаж або просування шпигунського ПЗ в Україну.
  • Один із високопосадовців української розвідки заявив, що рішення Ізраїлю викликало в українських чиновників «замішання». Чиновник сказав, що не має повної інформації щодо того, чому Україні було відмовлено в доступі, але додав, що, на його думку, уряд США підтримує зусилля України.
  • Джерела, близькі до цього питання, заявили, що рішення Ізраїлю відображає небажання конфліктувати з Росією, яка має тісні стосунки з Ізраїлем у сфері розвідки. Джерела повідомили, що Ізраїль побоюється, що надання Україні можливості прослуховувати російські номери мобільних телефонів через Pegasus розглядатиметься як акт агресії проти російських спецслужб.

Контекст:

Програмне забезпечення Pegasus ізраїльської NSO Group вважається однією з найкращих шпигунських програм для смартфонів. Стеження може вестися у реальному часі та обходити шифрування месенджерів. Програма копіює відправлені й отримані на телефон повідомлення, збирає фотографії та записує дзвінки. Крім того, Pegasus отримує доступ до мікрофона і відеокамери, що дозволяє підслуховувати та підглядати за власниками пристроїв. За допомогою програми можна також відстежувати місцеперебування телефонів.

Компанія NSO Group заявляє, що продає програму виключно урядовим відомствам та для боротьби з тероризмом і злочинністю. У 2021 році в Європі спалахнув скандал, коли стало відомо, що в багатьох країнах програма використовувалася для прослухування політиків, високопоставлених чиновників, активістів та навіть юристів і прокурорів.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд