Категорія
Новини
Дата

Кабмін погодив запуск онлайн-системи моніторингу грального бізнесу. Які її функції

Кабінет Міністрів затвердив порядок функціонування Державної онлайн-системи моніторингу (ДСОМ) для контролю у сфері грального бізнесу, повідомив голова Комісії з регулювання азартних ігор та лотерей (КРАІЛ) Іван Рудий. 

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • ДСОМ – засіб моніторингу за діяльністю організаторів азартних ігор з боку державних органів.
  • Система дозволить у режимі реального часу контролювати діяльність легальних організаторів азартних ігор, перевіряти дотримання ними норм чинного законодавства та принципів відповідальної гри, зазначив Рудий. 
  • Також, за його словами, онлайн-система моніторингу дасть можливість зупинити ухилення від сплати податків.
  • Основні функції ДСОМ: цілодобова (в режимі реального часу) передача та приймання даних про кожну операцію з прийняття ставки, повернення ставки, виплату виграшу (призу), здійснену виплату; можливість дистанційного відключення гральних автоматів; захист прав гравців і мінімізація проявів ігрової залежності; конфіденційність персональних даних гравців.

Контекст

Гральна індустрія отримала легальний статус в Україні у 2020 році. Тоді ж було створено Комісію з регулювання азартних ігор та лотерей, яка видає ліцензії компаніям, що хочуть займатися гральним бізнесом.

Щорічно вони мають сплачувати ліцензійні платежі. Наприклад, один рік ліцензії на інтернет-казино коштує 23,4 млн грн, на букмекерську діяльність в інтернеті – 108 млн грн, онлайн-покер – 6 млн грн.

Особливості є і в оподаткуванні: 18% на прибуток, 22% на ЄСВ, від 10% до 18% податку на валовий ігровий дохід (GGR) і 19,5% податку на виграш гравця. Ці правила діють із 2012 року. Як рахувати GGR – із загальної суми виплат або з «чистого» виграшу – між гравцями ринку і податківцями були різночитання.

Гральний бізнес у листопаді сплатив до держбюджету рекордну суму податків – 2,26 млрд грн. Це у 10 разів більше, ніж було за весь 2021 рік, та втричі більше, ніж за весь 2022-й, повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

Загалом упродовж усіх 11 місяців поточного року власники бізнесу з азартних ігор заплатили до бюджету 9,6 млрд грн. Це в 13 разів більше, ніж було за весь минулий рік, і в 48 раз більше, ніж у весь 2021-й.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні