Категорія
Гроші
Дата

Податкові перевірки бізнесу повертаються вже післязавтра, але тільки для «обраних». Через це Україна порушує програму МВФ. Вихід з ситуації може бути болючим для всіх підприємців

Ростислав Шурма і Данило Гетманцев. /колаж Анастасія Левицька

Ростислав Шурма і Данило Гетманцев. Фото колаж Анастасія Левицька

Міжнародний валютний фонд (МВФ), Кабмін, нардепи та бізнес кілька місяців дискутували щодо формату повернення податкових перевірок. І навіть погодили компромісний варіант. Проте, в останню мить Володимир Зеленський пообіцяв бізнесу інше рішення. Зрештою нардепи ухвалили варіант законопроєкту, який повертає перевірки з 1 жовтня тільки для виробників підакцизної продукції, грального бізнесу та фінкомпаній. Це порушує умови програми МВФ. Який вихід з цього положення?

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Рішення зберегти мораторій на проведення податкових перевірок для більшої частини бізнесу, ухвалене Верховною Радою (ВР) у червні 2023-го, викликало серйозні розбіжності між Україною та МВФ. Зняття мораторію на перевірки було одним із зобовʼязань українського уряду в рамках чотирирічної програми розширеного фінансування (EFF) на $15,6 млрд, під яку «підвʼязана» допомога інших донорів на $115 млрд.

Попри попередню домовленість з Фондом відповідний закон був змінений в останній момент за ініціативи Офісу президента (ОП). Приводом стала зустріч Володимира Зеленського з бізнесом, на якій президент пообіцяв підприємцям подумати над створенням єдиного органу, що перевірятиме бізнес, та знайти певний компроміс у питанні відновлення податкових перевірок під час воєнного стану.

Відтак мораторій на проведення перевірок фактично зберігся на час дії воєнного стану. Виняток – виробники підакцизної продукції, гральний бізнес і компанії, що надають фінансові та платіжні послуги, їх почнуть перевіряти вже з 1 жовтня.

Позиція МВФ, озвучена на перемовинах про другий перегляд програми, що почалися 25 вересня у Варшаві, – Фонд не вважає, що Україна виконала цю обіцянку, кажуть три співрозмовники Forbes у ВР та серед учасників консультацій з МВФ.

«Це порушення вимог МВФ та наших домовленостей з ними», – запевняє заступник голови фінансового комітету ВР Ярослав Железняк.

Як уряд, ОП та нардепи виходитимуть з ситуації?

Як зустріч Зеленського з бізнесом продовжила мораторій

У меморандумі з МВФ було кілька вимог, що стосувалися повернення податкової політики на довоєнні рейки. Серед них – скасування спрощеної системи оподаткування 2% та можливості для ФОП не сплачувати єдиний податок, повернення штрафів за невикористання РРО, а також скасування мораторію на проведення податкових перевірок.

Останній пункт викликав найбільше дискусій. «Я був проти такого концепту, бо в країні йде війна і повернення всіх перевірок – додаткове навантаження на бізнес», – зазначає голова податкового комітету Ради Данило Гетманцев.

Фінансовий комітет провів кілька зустрічей з бізнес-асоціаціями та окремими підприємцями для пошуку компромісного варіанту, каже він. «Ми пропонували, щоб перевірки повернули лише для тих бізнесів, які мають нижче по галузі податкове навантаження, а заробітна плата на підприємствах – нижча за ринкову», – пояснює Гетманцев.

Цю ідею було погоджено не лише з бізнесом, а й з Кабміном і МВФ, стверджують Гетманцев та Железняк. «Така конструкція була максимально можливими поступками без порушення меморандуму», – вважає Гетманцев.

Саме у такому вигляді відповідний законопроєкт (№8401) дійшов до етапу другого читання у парламенті, однак за день до фінального голосування, 29 червня, спікер ВР Руслан Стефанчук зібрав на зустріч для обговорення документа представників усіх політичних сил, голову фінансового комітету Гетманцева та його заступника Железняка, премʼєр-міністра Дениса Шмигаля, міністра фінансів Сергія Марченка й заступника голови ОП Ростислава Шурму, розповіли Forbes три учасники цієї наради.

Того ж дня, але кількома годинами раніше, відбулася перша за час повномасштабного вторгнення зустріч президента з бізнесом. Саме ця подія суттєво вплинула на зміст закону щодо повернення перевірок. Під час наради у Стефанчука заступник голови ОП Шурма розповів про неформальні домовленості Зеленського з підприємцями про компромісне рішення щодо перевірок і вирішення питання тиску на бізнес з боку різних правоохоронних органів, зазначає на правах анонімності один з учасників зустрічі (він не уповноважений розголошувати її зміст).

Саме тоді президент вперше озвучив ідею «єдиного органу» перевірок. Відповідний законопроєкт зараз фіналізують у ОП. Стосовно повернення перевірок троє співрозмовників серед підприємців повідомили Forbes у день зустрічі з Зеленським, що з президентом обговорювалися варіанти певного компромісу. «Можливо, це буде формат, де перевірки стосуватимуться тільки великого бізнесу», – казав тоді один зі співрозмовників.

Офіс Президента України

Зустріч Зеленського з бізнесом Фото Офіс Президента України

У результаті нардепи зупинилися на зовсім іншій редакції закону про повернення перевірок: їх відновили, але лише для кількох індустрій. Про те, що на відмові від скасування мораторію наполягав саме представник ОП Шурма, розповіли й два інші посадовці, які були на нараді.

На початку серпня Гетманцев підтверджував у інтервʼю Forbes, що рішення змінити текст законопроєкту прийнято після «дискусії на рівні президента». Тоді ж він констатував, що такий формат не відповідає меморандуму з МВФ, але назвав це рішення «більш вдалим». «Тим часом будемо домовлятися з міністром фінансів та МВФ, як це питання вирішити, – казав він. – Сподіваюся на мʼякий варіант».

Низка учасників зустрічі у голови ВР попереджали Шурму, що у такому вигляді маяк не буде зарахований Фондом, стверджує Железняк. «Ростислав пообіцяв вирішити це питання», – згадує він. Втім, Шурма, як і інші посадовці ОП, не є учасниками перемовин з МВФ.

Чи доведеться Раді голосувати за поновлення перевірок

«Всім зрозуміло, що повернення перевірок це непопулярний крок, але так нехтувати домовленостями з МВФ не можна», – каже Железняк.

В ОП не бачать особливих приводів для хвилювань. «У крайньому разі завжди можна врегулювати цю історію, прийнявши зміни в початковій редакції законопроєкту №8401», – запевняє Шурма. Він не уточнив, про яку саме версію йдеться. Ймовірно, мається на увазі формат, який пропонував фінансовий комітет ВР (відновлення перевірок для бізнесів, які мають нижче по галузі податкове навантаження та нижчу за ринкову зарплату).

Шурма додав, що не має інформації про те, що МВФ не зарахував Україні маяк щодо повернення перевірок. Два нардепи з фінкомітету Ради сумніваються, що Фонд вдасться вмовити на компроміс. Маневру в межах попередніх домовленостей немає, каже Гетманцев.«Ймовірно після всієї історії МВФ наполягатиме на повному поновленні перевірок», – припускає Железняк.

Урядовий законопроєкт про повернення всіх податкових перевірок уже декілька тижнів зареєстрований в ВР. «Це найбільш жорсткий варіант, не впевнений, що в парламенті знайдеться достатня кількість голосів», – визнає Железняк.

Що про цю ситуацію думає керівництво президентської політсили «Слуга народу» (СН)? «Ми підтримуємо виконавчу владу у їхніх перемовинах з МВФ, – каже перший заступник голови депутатської фракції СН Андрій Мотовиловець. – Якщо у нас десь виникає мінус, ми готові голосувати та перетворювати його на плюс».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні