Категорія
Новини
Дата

Кабмін збільшив термін обігу військових облігацій до 30 років, а Мінфін запустив спеціальний сайт

Кабінет міністрів змінив умови придбання та розміщення військових облігацій, свідчить постанова №572 від 13 травня. Термін обігу паперів збільшений, а умови придбання за кошти місцевих бюджетів помʼякшені. Водночас Міністерство фінансів запустило вебсайт з інформацією про військові ОВДП.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Термін обігу військових облігацій збільшено вдвічі – з 15 до 30 років.
  • Також пом’якшені умови для розміщення тимчасово вільних коштів місцевих бюджетів шляхом придбання військових ОВДП – скасована норма про відсутність простроченої кредиторської заборгованості за відповідним фондом місцевого бюджету.
  • Отримати інформацією про військові ОВДП відтепер можна на спеціальному вебсайті, який запустив Мінфін. «Військові облігації – це не тільки інвестиційний інструмент, а й наша з вами зброя. Зброя як на військовому, так і на фінансовому фронті», – зазначив міністр фінансів Сергій Марченко.

Контекст

Після початку війни фондовий ринок був зупинений. Єдиний інструмент, який наразі торгується, – військові ОВДП. Це різновид облігацій, який мало чим відрізняється від звичайних паперів, крім цільової спрямованості. Залучені з продажу військових облігацій кошти спрямовуються на фінансування потреби ЗСУ та підтримку економіки країни у воєнний час.

Для придбання військових облігацій потрібно звертатися до банків – первинних дилерів та ліцензованих брокерів. Вартість однієї облігації: 1000 грн, $1000, €1000.

Кабмін планує здійснити державні внутрішні запозичення в обсязі до 400 млрд грн шляхом поетапного випуску військових ОВДП.

З початку війни, завдяки розміщенню військових облігацій, Україна залучила понад 55 млрд грн, близько $114 млн та €176 млн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні