Категорія
Новини
Дата

Китайська компанія JD.com виплатила деяким співробітникам зарплату цифровими юанями

1 хв читання

Компанія електронної комерції JD.com виплатила зарплату деяким співробітникам цифровими юанями. Таким чином Народний банк Китаю прагне розширити сферу використання національної цифрової валюти, пише CNBC.

Ключові факти

  • Компанія також використовувала електронні гроші для виплати заробітної плати деяким своїм співробітникам в січні.
  • Крім того, JD.com використовувала цифровий юань і для платежів іншим компаніям.
  • Заступник голови Лі Бо заявив, що центральний банк прагнутиме збільшити обсяг випробувань цифрової валюти. Зокрема, можуть дозволити іноземцям і спортсменам на зимових Олімпійських іграх у Пекіні в 2022 році використовувати цифровий юань.

Контекст

Народний банк Китаю почав роботу над цифровою валютою 2014 року. Цифровий юань, або e-CNY, може замінити монети й готівку в обігу. На відміну від добре відомих цифрових валют, таких як біткоїн, цифрову валюту Китаю контролює влада, а не децентралізована система.

Впровадження цифрового юаню в національному масштабі ще не проводилося, але Народний банк Китаю провів низку випробувань у великих містах країни. Вони проводяться у формі лотерей, під час яких цифрові юані отримують жителі міст. На початку лютого влада Китаю виділила близько $1,5 млн у вигляді електронної валюти в рамках обмеженого тестового використання. Мешканці могли витрачати їх у певних магазинах. Аналогічні експерименти пройшли у містах Шеньчжень і Сучжоу. Пізніше ще одне китайське місто Ченд оголосило про тестування e-CNY, в межах якого містянам роздали цифрового юаня на $6 млн.

Поява грошей не лише в паперовій, а й у цифровій формі є природним кроком еволюції грошей у сучасному світі, зазначає Нацбанк України. Нині більшість центробанків розвинених країн світу в тому чи іншому вигляді працюють над цифровою валютою, свідчать дані Банку міжнародних розрахунків.

В Україні Національний банк почав вивчати можливість випуску власної цифрової валюти е-гривні з 2016 року. У 2018 році було реалізовано пілотний проєкт, під час якого в обіг було випущено обмежений обсяг е-гривні. Серед переваг цифрових валют відзначають те, що вони допомагають зробити суспільство більш фінансово інклюзивним, фінансові послуги доступнішими, а платежі швидшими та дешевшими.

Натомість існують потенційні ризики. Зокрема, цифрові валюти можуть докорінно змінити ландшафт фінансової системи, а також створити ймовірні ризики для функціонування банківської системи та фінансової стабільності загалом. Крім того, будь-які технології, на яких будуються цифрові валюти, не застраховані від збоїв у роботі системи.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні