Категорія
Новини
Дата

Китайська компанія JD.com виплатила деяким співробітникам зарплату цифровими юанями

Компанія електронної комерції JD.com виплатила зарплату деяким співробітникам цифровими юанями. Таким чином Народний банк Китаю прагне розширити сферу використання національної цифрової валюти, пише CNBC.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Компанія також використовувала електронні гроші для виплати заробітної плати деяким своїм співробітникам в січні.
  • Крім того, JD.com використовувала цифровий юань і для платежів іншим компаніям.
  • Заступник голови Лі Бо заявив, що центральний банк прагнутиме збільшити обсяг випробувань цифрової валюти. Зокрема, можуть дозволити іноземцям і спортсменам на зимових Олімпійських іграх у Пекіні в 2022 році використовувати цифровий юань.

Контекст

Народний банк Китаю почав роботу над цифровою валютою 2014 року. Цифровий юань, або e-CNY, може замінити монети й готівку в обігу. На відміну від добре відомих цифрових валют, таких як біткоїн, цифрову валюту Китаю контролює влада, а не децентралізована система.

Впровадження цифрового юаню в національному масштабі ще не проводилося, але Народний банк Китаю провів низку випробувань у великих містах країни. Вони проводяться у формі лотерей, під час яких цифрові юані отримують жителі міст. На початку лютого влада Китаю виділила близько $1,5 млн у вигляді електронної валюти в рамках обмеженого тестового використання. Мешканці могли витрачати їх у певних магазинах. Аналогічні експерименти пройшли у містах Шеньчжень і Сучжоу. Пізніше ще одне китайське місто Ченд оголосило про тестування e-CNY, в межах якого містянам роздали цифрового юаня на $6 млн.

Поява грошей не лише в паперовій, а й у цифровій формі є природним кроком еволюції грошей у сучасному світі, зазначає Нацбанк України. Нині більшість центробанків розвинених країн світу в тому чи іншому вигляді працюють над цифровою валютою, свідчать дані Банку міжнародних розрахунків.

В Україні Національний банк почав вивчати можливість випуску власної цифрової валюти е-гривні з 2016 року. У 2018 році було реалізовано пілотний проєкт, під час якого в обіг було випущено обмежений обсяг е-гривні. Серед переваг цифрових валют відзначають те, що вони допомагають зробити суспільство більш фінансово інклюзивним, фінансові послуги доступнішими, а платежі швидшими та дешевшими.

Натомість існують потенційні ризики. Зокрема, цифрові валюти можуть докорінно змінити ландшафт фінансової системи, а також створити ймовірні ризики для функціонування банківської системи та фінансової стабільності загалом. Крім того, будь-які технології, на яких будуються цифрові валюти, не застраховані від збоїв у роботі системи.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні