Категорія
Новини
Дата

Китайський інвестор «Мотор Січі» збанкрутував. Beijing Xinwei не відмовляється від планів купити українську компанію

Пекінський суд визнав банкрутом та почав процедуру ліквідації китайської компанії Beijing Xinwei Technology Group – інвестора українського виробника авіадвигунів «Мотор Січ», пише Caixin.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • 22 лютого суд призначив юрфірму Haiwen адміністратором з банкрутства Beijing Xinwei, йдеться в судових документах.
  • Beijing Xinwei продовжить просувати купівлю «Мотор Січ» у спробі змінити хід банкрутства, хоча угода зайшла в глухий кут через проблеми нацбезпеки в Україні, заявила компанія.
  • Кредитори можуть подати боргові позови до 5 травня.
  • Beijing Xinwei було виключено з лістингу Шанхайської фондової біржі в червні 2021 року після повідомлення про збитки 26,5 млрд юанів (близько $4,2 млрд) за попередні чотири роки.

Контекст

Beijing Xinwei протягом кількох років прагнула придбати контроль над «Мотор Січ» через дочірню компанію Beijing Skyrizon Aviation Industry Investment Co.

У червні 2017-го власники китайської Beijing Skyrizon та «Мотор Січ» попросили АМКУ схвалити їхнє злиття. Громадянин Китаю через підконтрольні структури вже володів 41% акцій «Мотор Січ», згідно з поданими документами. Купівля акцій відбулася без схвалення АМКУ, і у вересні 2017 року СБУ відкрила кримінальне провадження, а суд заарештував акції компанії.

У 2020 році китайська Skyrizon та DCH Group українського бізнесмена Олександра Ярославського подали нову заявку до АМКУ на придбання «Мотор Січ». Українські регулятори призупинили угоду з міркувань нацбезпеки. Наприкінці 2020-го китайські інвестори направили позов до міжнародного арбітражу, щоб стягнути з України $3,5 млрд, звинувачуючи Київ у порушенні угоди про захист інвестицій між Україною та Китаєм від 1992 року.

У лютому 2021-го позовні вимоги зросли на $100 млн, до $3,6 млрд, через приєднання до позову нових позивачів. А в листопаді китайські інвестори надали нові докази до міжнародного арбітражного суду в Гаазі, вимоги зросли ще на $900 млн – до $4,5 млрд.

Інвестори з Китаю купили контрольний пакет «Мотор Січ» через офшори близько $700 млн, заявляв навесні 2021 року голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія. Особи, які купували акції компанії, за словами Арахамії, звинувачуються в Китаї у розтраті коштів у особливо великих розмірах. У березні 2021 року секретар РНБО Олексій Данилов заявив, що «Мотор Січ» повернуть державі.

ПАТ «Мотор Січ» – великий світовий виробник двигунів для авіатехніки, а також газотурбінних установок. Компанія постачає продукцію більш ніж у 100 країн світу. Чистий прибуток «Мотор Січ» у 2020 році – 840,8 млн грн за виручку 11,4 млрд грн, свідчать дані «СПАРК-Інтерфакс».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні