Категорія
Новини
Дата

Китайський інвестор «Мотор Січі» збанкрутував. Beijing Xinwei не відмовляється від планів купити українську компанію

1 хв читання

Пекінський суд визнав банкрутом та почав процедуру ліквідації китайської компанії Beijing Xinwei Technology Group – інвестора українського виробника авіадвигунів «Мотор Січ», пише Caixin.

Ключові факти

  • 22 лютого суд призначив юрфірму Haiwen адміністратором з банкрутства Beijing Xinwei, йдеться в судових документах.
  • Beijing Xinwei продовжить просувати купівлю «Мотор Січ» у спробі змінити хід банкрутства, хоча угода зайшла в глухий кут через проблеми нацбезпеки в Україні, заявила компанія.
  • Кредитори можуть подати боргові позови до 5 травня.
  • Beijing Xinwei було виключено з лістингу Шанхайської фондової біржі в червні 2021 року після повідомлення про збитки 26,5 млрд юанів (близько $4,2 млрд) за попередні чотири роки.

Контекст

Beijing Xinwei протягом кількох років прагнула придбати контроль над «Мотор Січ» через дочірню компанію Beijing Skyrizon Aviation Industry Investment Co.

У червні 2017-го власники китайської Beijing Skyrizon та «Мотор Січ» попросили АМКУ схвалити їхнє злиття. Громадянин Китаю через підконтрольні структури вже володів 41% акцій «Мотор Січ», згідно з поданими документами. Купівля акцій відбулася без схвалення АМКУ, і у вересні 2017 року СБУ відкрила кримінальне провадження, а суд заарештував акції компанії.

У 2020 році китайська Skyrizon та DCH Group українського бізнесмена Олександра Ярославського подали нову заявку до АМКУ на придбання «Мотор Січ». Українські регулятори призупинили угоду з міркувань нацбезпеки. Наприкінці 2020-го китайські інвестори направили позов до міжнародного арбітражу, щоб стягнути з України $3,5 млрд, звинувачуючи Київ у порушенні угоди про захист інвестицій між Україною та Китаєм від 1992 року.

У лютому 2021-го позовні вимоги зросли на $100 млн, до $3,6 млрд, через приєднання до позову нових позивачів. А в листопаді китайські інвестори надали нові докази до міжнародного арбітражного суду в Гаазі, вимоги зросли ще на $900 млн – до $4,5 млрд.

Інвестори з Китаю купили контрольний пакет «Мотор Січ» через офшори близько $700 млн, заявляв навесні 2021 року голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія. Особи, які купували акції компанії, за словами Арахамії, звинувачуються в Китаї у розтраті коштів у особливо великих розмірах. У березні 2021 року секретар РНБО Олексій Данилов заявив, що «Мотор Січ» повернуть державі.

ПАТ «Мотор Січ» – великий світовий виробник двигунів для авіатехніки, а також газотурбінних установок. Компанія постачає продукцію більш ніж у 100 країн світу. Чистий прибуток «Мотор Січ» у 2020 році – 840,8 млн грн за виручку 11,4 млрд грн, свідчать дані «СПАРК-Інтерфакс».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні