Категорія
Новини
Дата

Корбан подав позови на 1 млрд грн до співвласника «Цитрусу». Звинувачує в незаконній переуступці боргів та «сірому» розмитненні товарів (доповнено)

Український бізнесмен Геннадій Корбан подав позови на понад 1 млрд грн до партнера-співвласника компанії «Цитрус» Григорія Топала та групи юридичних осіб, яких він контролює.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Юристи подали понад чотири судові позови до Григорія Топала та групи юридичних осіб.
  • Також підготовлені скарги до правоохоронних та податкових органів України.
  • За словами Корбана, після трьох місяців аналізу й аудиту діяльності фахівці виявили низку порушень. Зокрема, оптимізацію податків шляхом незаконної переуступки боргів без згоди кредиторів.
  • Також виявлено передачу оборотних товарів на безоплатній основі фірмам-сателітам. Крім того, зафіксовано багаторічне «сіре» розмитнення товарів «Цитрус», переконує Корбан.
  • Водночас, за даними Opendatabot, судове засідання щодо примусової аудиторської перевірки ТОВ «ЗТ-Інвест», якій належать торгові марки й логотипи мережі магазинів «Цитрус», призначено на 23 червня. Тоді буде розглянуто питання передачі документів для перевірки.
  • Водночас «Цитрус» назвав заяву Корбана неправдивою і спробою нанести репутаційну шкоду компанії. «У межах судового процесу, де ми оскаржуємо отримання частки, адвокат Корбана надав договір корпоративного управління, на підставі якого Корбан вправі керувати 50% часткою в компанії «ЗТ-Інвест», яка не має жодного стосунку до групи компаній «Цитрус», – заявили в «Цитрусі».

Головна цитата

«На жаль, не всі наші бізнесмени навчилися цивілізовано вести та продавати свій бізнес. Скрізь, за звичкою, залишають за собою міни», – заявив Корбан.

Контекст

Цього року Корбан став співвласником мережі магазинів техніки та електроніки «Цитрус». У кінці лютого він викупив у співзасновника мережі Дмитра Зінченка 50% частки в «ЗТ-Інвест». Решта 50% залишилися у співзасновника компанії – одеського бізнесмена Григорія Топала.

Тоді пресслужба «Цитрусу» заявила, що Корбан придбав частку «ЗТ-Інвест» у прихований спосіб. Тому «Цитрус» подав позов до суду про перегляд законності такого придбання. Також у «Цитрусі» відзначили, що «ЗТ-Інвест» належить тільки частина другорядних активів компанії, які не впливають ні на операційну діяльність, ні на оборотні активи підприємства.

Останнім часом між Топалом та Зінченком відбувався конфлікт. Зокрема, влітку 2020 року останній заявив про спробу рейдерського захоплення компанії, звинувативши в цьому Топала. У липні Зінченка не пропустили на робоче місце в головному офісі компанії. Як він розповідав в інтервʼю виданню «Гордон», у серпні 2020 року партнер не захотів розділити з ним поруку з кредитів на 500 млн грн, а також виплачувати йому зарплату за кілька місяців за роботу на посаді СЕО мережі. Також в інтервю «РБК-Україна» Зінченко зазначив, що конфлікт почався, коли в обороті зʼявилися великі гроші — почали виникати суттєві розбіжності щодо подальшого розвитку.

За словами деяких співробітників, проблеми в «Цитрусі» між засновниками почалися з невідомих причин за два місяці до оголошення про рейдерське захоплення, пише AIN.UA. Були використані прослуховування та стеження, окрім того, через корпоративну війну з компанії пішли кілька співробітників. У грудні 2020 року колишня асистентка Зінченка заявила, що їй спалили машину. У причетності до підпалу автомобіля вона звинуватила Топала.

Новина доповнена інформацією щодо суду про примусову аудиторську перевірку та позицією компанії «Цитрус».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні