Категорія
Новини
Дата

Країни ЄС заморозили €23 млрд з активів центробанку Росії. Це менше ніж 10% від загальної суми активів

Країни ЄС у межах санкцій заморозили активи центробанку Росії на суму приблизно €23 млрд ($24,5 млрд). США заморозили активи російського центробанку на $100 млрд. Про це пише Reuters

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Росія публічно заявила, що санкції Заходу призвели до заморожування близько $300 млрд активів її центрального банку в усьому світі.
  • З цих заморожених активів лише менше однієї десятої знаходиться в ЄС, згідно з інформацією, яку Європейська комісія зібрала від 27 урядів ЄС, повідомив на пресконференції єврокомісар з питань юстиції Дідьє Рейндерс.
  • За словами Рейндерса, країни ЄС також заморозили фізичні активи росіян, зокрема яхти і вілли, приблизно на €10 млрд.
  • Як пише видання, комісар не пояснив, чому третя за величиною економіка світу, очевидно, залучила так мало активів від російського центрального банку.
  • Багато урядів ЄС традиційно були обережними у повному виконанні санкцій ЄС, а деякі з них відмовилися публічно говорити про те, чи вони заморозили російські активи, пише Reuters. Рейндерс відмовився вказати, чи всі уряди ЄС повідомляли про заморожування активів.

Контекст

Наприкінці лютого США та ЄС заборонили операції, повʼязані з управлінням резервами, а також активами центробанку РФ. Через ці санкції РФ втратила доступ майже до половини золотовалютних резервів – приблизно до $300 млрд із $640 млрд. 23 квітня Bloomberg писав, що Європейський Союз заморозив російські активи на €35 млрд ($39 млрд).

Франція заблокувала російські активи на €23,5 млрд. Німеччина на 5 квітня заморозила активи на €341 600. Бельгія – на €10 млрд, Італія – на €1,1 млрд, Ірландія – на €830 млн, Нідерланди – на €516 млн, Данія – на €4195.

Влада Люксембурга заявляла, що в межах санкцій ЄС заморозила активи Росії на суму €2,5 млрд, обсяги заморожених у Швейцарії активів підсанкційних росіян досягли $6,2 млрд.

Палата представників США ухвалила символічний законопроєкт, який закликає президента Джо Байдена продати заморожені предмети розкоші російських підсанкційних олігархів, а кошти спрямувати на допомогу Україні. Документ передбачає конфіскацію коштів у іноземних осіб, на які накладено американські санкції.

Ці кошти мають бути спрямовані на відбудову України та надання гуманітарної допомоги її населенню, а також інших видів допомоги, включно з військовою.

19 травня міністр фінансів США Джанет Єллен повідомила, що США поки що не мають юридичних повноважень для вилучення активів центрального банку РФ, заморожених внаслідок повномасштабного російського вторгнення в Україну.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні