Категорія
Новини
Дата

«Кремль за це відповість». Реакція світових лідерів на напад Росії на Україну

Рада безпеки ООН розпочала термінове засідання. НАТО, президент США та лідери G7 готуються до зустрічей. Усі засуджують дії Росії та обіцяють нові санкціЇ

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Вранці 24 лютого Володимир Путін оголосив про ведення спеціальної військової операції на Донбасі. Росія здійснила удари по українській військовій інфраструктурі та прикордонниках. У багатьох містах України було чутно вибухи. Президент України Володимир Зеленський ввів воєнний стан по всій території країни. Світові лідери відреагували на події:

Рада Безпеки ООН розпочала термінове засідання. Генсек ООН Антоніу Гутерріш закликав президента РФ Володимира Путіна припинити війну проти України. «Сьогодні я можу сказати тільки одне від щирого серця: Президент Путін, зупиніть свої війська від нападу на Україну. Дайте світу шанс. Занадто багато людей вже загинуло», – сказав він під час засідання Ради безпеки ООН.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг засудив безумну атаку Росії на Україну та оголосив, що сьогодні проведе зустріч союзників, щоб скоординувати відповідь НАТО на нову російську агресію. «Це кричуще порушення міжнародного законодавства та серйозна загроза для євроатлантичної безпеки», – написав він у Twitter.

Сполучені Штати, їхні союзники та партнери відповідатимуть єдино і рішучо на рішення президента РФ Володимира Путіна почати вторгнення, заявив президент США Джо Байден. За його словами, тільки Росія несе відповідальність за смерть і руйнування, які принесе ця атака. «Світ притягне Росію до відповідальності», – запевнив президент США. Він пообіцяв найближчим часом зустрітися із колегами з G7 та оголосити «про подальші наслідки, які Сполучені Штати, наші союзники та партнери накладуть на Росію за цей непотрібний акт агресії проти України і глобального миру та безпеки», – пообіцяв президент США.

Керівники Європейської ради та Єврокомісії Шарль Мішель та Урсула фон дер Ляєн уранці в четвер оприлюднили спільну заяву на підтримку України. «Ми жорстко засуджуємо необгрунтований напад Росії на Україну. У ці темні часи наші думки з Україною, із невинними жінками, чоловіками та дітьми, що стикнулися з цим непровокованим нападом і нині бояться за свої життя. Кремль за це відповість», – йдеться у заяві лідерів ЄС.

Прем’єр Британії Борис Джонсон обурений «жахливими подіями в Україні і поговорив з президентом України Володимиром Зеленським, щоб обговорити наступні кроки», – написав він у Twitter.

«Рішуче засуджую військову атаку Росії проти України. Це ставить під загрозу мільйони невинних людей і підриває фундамент міжнародного порядку. Настав час Заходу відреагувати належним чином», – заявив президент Литви Гітанас Науседа.

Федеральний канцлер Німеччини Олаф Шольц назвав «темним днем для Європи» напад Росії на Україну. «Напад Росії на Україну – це кричуще порушення міжнародного права. Ніщо не може виправдати цього. Німеччина рішучо засуджує цей нерозсудливий вчинок президента Путіна та висловлює солідарність з Україною й українцями. Росія повинна негайно припинити бойові дії», – наголосив Шольц. Він зазначив, що Захід протягом дня скоординує свою реакцію у форматі G7, НАТО і ЄС.

Президент Польщі Анджей Дуда обіцяє спільну відповідь ЄС та НАТО на агресію РФ. «Незважаючи на зусилля міжнародної спільноти, Україна стала жертвою жорстокого, неспровокованого та невиправданого російського нападу. Ми співпрацюємо з нашими союзниками з НАТО та ЄС, будемо спільно відповідати на російську жорстоку агресію і не залишимо Україну без підтримки», – написав він у Twitter.

Міністри закордонних справ Естонії, Латвії та Литви опублікували спільну заяву у зв’язку з початком Росією нової масштабної агресії проти України. Звернення вони розмістили у Twitter. «Усі ми, вся міжнародна спільнота повинні найсуворіше засудити його і накласти максимальні санкції на Росію – включно з відключенням від SWIFT, політичною ізоляцією, і бути рішучими у нашій підтримці суверенітету й територіальної цілісності незалежної України. Нам варто невідкладно надати Україні зброю, боєприпаси та інші види військової підтримки для самозахисту, а аткож економічну, фінансову, політичну й гуманітарну підтримку». Наприкінці міністри додають, що зараз перебувають у Києві. «Ми підтримуємо вас і зробимо усе можливе, щоб агресор заплатив найвищу можливу ціну. Слава Україні», – підсумовують вони.  

Ми ведемо хроніку подій. Слідкуйте тут

КМДА нагадує: Київ в умовах воєнного стану.

Від сьогодні у столиці школи та садочки не працюють.

Лікарні, поліклініки та вся медична система столиці працює в посиленому режимі.

Балансоутримувачам доручено забезпечити доступ до об’єктів укриття населення.

Усі, хто не задіяний в роботі критичної інфраструктури та життєзабезпечення міста, – залишайтеся вдома та будьте готові прослідувати до укриття у разі увімкнення сирен.

Нагадуємо, що укриття позначені на мапі. Слідкуйте за офіційною інформацією та зберігайте спокій.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні