Категорія
Компанії
Дата

Люди безперервного циклу. Як працює одна з найбільших доменних печей Європи

1 хв читання

Доменну піч не закриєш на карантин. Доки жителі великих міст практикували «соціальне дистанціювання», підприємства базових галузей продовжували роботу. Олександр Чекменьов побував у Кривому Розі, щоб розповісти про людей, які трудяться на найбільшому в Україні металургійному комбінаті, що входить у групу Аrcelormittal. Вони носять респіратори не тільки під час пандемії.

Люди безперервного циклу. Як працює одна з найбільших доменних печей Європи /Фото 1

Одна з найбільших у Європі доменна піч №9. Розплавлений чавун витікає через спеціальний отвір – льотку.

Люди безперервного циклу. Як працює одна з найбільших доменних печей Європи /Фото 2

Від горнового Івана Зими залежить продуктивність домни. Костюм з алюмінізованим покриттям відбиває випромінювання, яке виділяють нагріті печі й ковші.

Люди безперервного циклу. Як працює одна з найбільших доменних печей Європи /Фото 3

Професія Дениса Грики – дверник. Він стежить, аби кокс не висипався на поріг 18-тонної печі й не заважав зачинити двері.

Люди безперервного циклу. Як працює одна з найбільших доменних печей Європи /Фото 4

Кокс надходить у спеціальний вагон, що витримує температуру 1000°С, після чого його відправляють до вежі гасіння.

Люди безперервного циклу. Як працює одна з найбільших доменних печей Європи /Фото 5

Старший майстер Валерій Герасименко біля вежі, де охолоджують кокс.

Люди безперервного циклу. Як працює одна з найбільших доменних печей Європи /Фото 6

Рамповниця Наталія Прялкіна поливає недотушений кокс, який щойно вийшов з печі.

Олександр Чекменьов

Олександр Чекменьов

За спиною розливача Яна Матищака з машини безперервного лиття падає розплавлений метал, щоб набути форми товарної заготовки.

Люди безперервного циклу. Як працює одна з найбільших доменних печей Європи /Фото 7

Другий горновий доменної печі Ігор Тарута. У нижньому відділі домни накопичується до 1000 тонн розплавленого чавуну й шлаку. Ігор випускає рідкий чавун з горна далі у виробництво.

Люди безперервного циклу. Як працює одна з найбільших доменних печей Європи /Фото 8

Розливач сталі Богдан Гонзар-Маринич міряє температуру в проміжному ковші, звідки метал потрапляє у кристалізатор і набуває форми.

Люди безперервного циклу. Як працює одна з найбільших доменних печей Європи /Фото 9

Помічник сталевара Ігор Якименко. Минулого року «АрселорМіттал Кривий Ріг» виплавив 5,3 млн тонн сталі.

Люди безперервного циклу. Як працює одна з найбільших доменних печей Європи /Фото 10

Навантажування залізної руди. Один БелАЗ вміщує 130 тонн.

Люди безперервного циклу. Як працює одна з найбільших доменних печей Європи /Фото 11

Розливач Олег Лупан. Три роки тому підприємство витратило понад $100 млн на технологію ефективнішого розливання сталі.

Люди безперервного циклу. Як працює одна з найбільших доменних печей Європи /Фото 12

Металізатор Артем Горяний – один із 20 000 співробітників компанії.

Люди безперервного циклу. Як працює одна з найбільших доменних печей Європи /Фото 13

Залізорудний кар’єр №3. Уявіть хмарочос навпаки, який іде вниз на 96 поверхів.

Опубліковано у першому номері журналу Forbes (червень 2020)

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні