Категорія
Компанії
Дата

10 найбільших компаній України зі штатом співробітників менше ніж 50 осіб. Чим займаються і кому належать ці фірми

Скільки потрібно персоналу, щоб організувати бізнес з мільярдними оборотами? Наприклад, виторг McDonalds Ukraine – 7,8 млрд грн, у мережі працює 8591 людина. Трейдер газу United Energy минулого року отримав трохи менше ніж 7,5 млрд грн, а штатних працівників – усього п’ятеро. Справа не тільки в тому, що одні компанії торгують дешевими товарами, а інші укладають угоди на сотні мільйонів.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Найчастіше такі підприємства – запасні аеродроми для великих холдингів. «Це ж Україна,– каже співвласник мережі АЗС KLO Ігор Чернявський. – Тут може трапитися що завгодно». Наприклад, прокуратура або податкова можуть рішенням суду заблокувати рахунки фірми. Якщо компанія займається імпортом, ціла мережа може залишитися без палива. Тому трейдинговими операціями зручніше займатися через окрему юридичну особу, не пов’язану з роздрібною торгівлею. У неї має бути своя історія на гуртовому ринку і кілька тривалих контрактів, додає Чернявський. Так простіше отримувати і довге фінансування на цю компанію. Гуртовими постачаннями для мережі ОККО займається ОККО‑Ресурс з оборотом 7 млрд грн і штатом сім осіб, для WOG – «Нафтотрейд ресурс» (оборот – 15,5 млрд грн, 42 співробітники). «Торговий дім «Сокар Україна» зі штатом 28 працівників і виторгом 8,5 млрд грн крім поставок нафтопродуктів займається імпортом газу. Минулого року він поставив до України 347 млн кубометрів, зайнявши четверте місце серед постачальників газу з Європи.

Інфографіка Леонід Лукашенко

Інфографіка Леонід Лукашенко

Іноді на такі аеродроми перекладається частина операцій з постачання тих чи інших ресурсів для потреб головного бізнесу. Наприклад, з десятків трейдерів природного газу, які входять у холдинг Group DF Дмитра Фірташа, три найбільші – ЄГАЗ, «Хім‑Трейд» і «Статус‑Трейд». Вони не тільки продають або купують газ на ринку, але і поставляють його на всі хімічні заводи холдингу Ostchem. А United Energy, що належить Ігорю Коломойському і Геннадію Боголюбову, забезпечує газом металургійні підприємства Привату.

Невеликим штатом обходиться і ERU Trading. Компанію створили в 2014 році колишні менеджери ДТЕК Андрій Фаворов і Ярослав Мудрий. Гарні стосунки з Gaz de France, що свого часу придивлявся до «Центренерго», дали їм змогу швидко стати найбільшим приватним трейдером на ринку. Минулого року компанія збільшила імпорт газу на 68% до 752 млн кубометрів. «Будемо тепер бурити самі і займатися трейдингом у Східній і Південній Європі»,– ділиться Мудрий планами на майбутнє.

Опубліковано в четвертому номері журналу Forbes (жовтень 2020)

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні