Категорія
Новини
Дата

Міністр енергетики закликав енергокомпанії поділитися надприбутками з Україною. Відгукнулася литовська компанія

Надприбутки, які отримали великі енергетичні компанії через війну в Україні, оцінюються у $200 млрд. Було б справедливо спрямувати частину з них на відновлення України, заявив міністр енергетики України Герман Галущенко в інтервʼю Politico

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Непередбачений прибуток, який отримали великі енергокомпанії оцінюється у $200 млрд, зазначив Галущенко. За його словами, компаніям варто допомогти відновити українську інфраструктуру, адже прибутки зросли «бо ми боремося через війну». 
  • «Я думаю, було б справедливо поділитись цими грошима з Україною. Я маю на увазі, щоб допомогти нам відновити, перебудувати енергетичний сектор», – пояснив міністр.
  • Галущенко повідомив, що литовська компанія Ignitis Group збирається направити близько 10% свого прибутку на допомогу у відновленні України, і запропонував більшим компаніям наслідувати її приклад.
  • Міністр також закликав закрити лазівки для обходу міжнародних санкцій проти енергоресурсів із Росії, щоб запобігти «нескінченній війні». 

Контекст

Наприкінці лютого повідомлялося, що електроенергетична компанія Ignitis Group попросить збори акціонерів схвалити передачу 10% надприбутку, або €12 млн, на відновлення української енергетичної інфраструктури.

Її EBITDA за підсумками 2022 року досягнув €469,3 млн, понад половину цієї суми (€252,1 млн) приніс підрозділ зеленої електрогенерації. Майже половину прибутку цього підрозділу компанія вважає додатковою, отриманою завдяки зростанню попиту та цін на зелену електрику внаслідок минулорічної енергокризи, та хоче передати 10% Україні.

Ignitis звернулася до півсотні енергокомпаній таких як Exxon Mobil, Shell, BP, Chevron, ConocoPhillips, TotalEnergies, Equinor, із закликом також передати Україні близько 10% надприбутків.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні