Категорія
Новини
Дата

Україна має понад 150 млрд грн для відбудови. Прем’єр-міністр назвав п'ять пріоритетів програми швидкого відновлення

2 хв читання

В України наразі є понад 150 млрд грн, які ринок може освоїти для відновлення житла та критичної інфраструктури, повідомив в інтервʼю Forbes прем’єр-міністр Денис Шмигаль. У межах програми швидкого відновлення пріоритетними є відновлення енергомереж, розмінування, відбудова житла та критичної інфраструктури, а також програми підтримки бізнесу.

Ключові факти

  • За словами Шмигаля, 17 млрд грн, які нині лежать на спецрахунку в Державному фонді ліквідації наслідків російської агресії, передало Агентство з розшуку та менеджменту активів (АРМА). Кошти були конфісковані у «дочок» російських банків – Промінвестбанку та МР Банку.
  • Ще 35,5 млрд грн – прибуток Національного банку, який протягом цього року надійде до фонду. 
  • США нададуть $1,5 млрд (понад 54,8 млрд грн), вони вже погоджені Конгресом. Окремо $0,8 млрд (29,2 млрд грн. – Ред.) США виділили на відбудову енергетичної інфраструктури. 
  • «У цьому кейсі ми можемо казати не лише про «живі гроші». Наприклад, Сполучені Штати надали газову генераційну установку, яка коштує близько $18 млн, та кілька потужних генераторів», – заявив він. 
  • Голова уряду нагадав, що під час саміту Україна – ЄС голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн пообіцяла €1 млрд (понад 39 млрд грн) на програму швидкої відбудови.  
  • «Якщо підсумувати, то наразі у нас є понад 150 млрд грн. Це сума, яку український ринок може освоїти для відновлення житла та критичної інфраструктури», – повідомив Шмигаль.
  • За словами премʼєра, у межах програми швидкого відновлення є наступні пріоритети: відновлення енергогенерації та енергомереж ($5,8 млрд), розмінування територій ($0,4 млрд), відбудова пошкодженого житла ($3,2 млрд), відбудова критичної інфраструктури ($5,7 млрд), економічне відновлення (програми для малого та середнього бізнесу, зокрема «єРобота» та «5/7/9%») – $3,8 млрд. 

Контекст

Вартість реконструкції та відновлення в Україні у вересні минулого року оцінювалася Україною, Брюсселем і Світовим банком майже у $350 млрд. Необхідна сума з того часу тільки збільшилася, оскільки щотижневі ракетні та безпілотні атаки Росії завдавали шкоди критично важливій цивільній інфраструктурі, такій як електростанції й житлові будинки.

3 січня премʼєр-міністр Денис Шмигаль під час засідання уряду повідомив, що збитки, завдані Україні внаслідок війни, перевищують $700 млрд.

Енергетика, житло, розмінування, критична соціальна інфраструктура та допомога приватному бізнесу – пʼять пріоритетів екстреного відновлення України у 2023 році, на яке планується залучити $17 млрд.

ЄС та його союзники заморозили валютні резерви на сотні мільярдів доларів, розміщені на закордонних рахунках російського Центрального банку на початку війни. Згодом Москва заявила, що санкції заблокували близько $300 млрд із її валютних резервів. Проте у ЄС не змогли виявити ці активи Центрального Банку РФ, пише Delfi із посиланням на кілька джерел.

За останніми даними, 27 країн Євросоюзу повідомили про замороження близько €20,3 млрд ($22 млрд) російських активів, які перебувають під санкціями, при цьому Італія, Ірландія, Франція, Іспанія, Німеччина, Бельгія, Люксембург та Австрія повідомили про замороження більш ніж €1 млрд кожна. Згідно з документом виконавчої Європейської комісії, майже кожна країна ЄС заморозила активів на мільйони доларів. Греція та Мальта заморозили найменше російських активів – €212 000 та €147 000 відповідно. Раніше Єврокомісія запропонувала перевести активи у фонд, де ними можна було б керувати задля отримання прибутку. Нині держави – члени ЄС мають законні повноваження тимчасово використати активи російського Центрального банку на суму не менше €33,8 млрд для оплати відновлення України.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні