Категорія
Новини
Дата

Мінцифри запустило купівлю військових облігацій у «Дії» без комісії

1 хв читання

Міністерство цифрової трансформації презентувало купівлю військових облігацій у застосунку «Дія», повідомив очільник відомства Михайло Федоров на пресконференції.

6 жовтня. Онлайн-конференція Forbes «Без рожевих окулярів»

6 жовтня. Онлайн-конференція Forbes «Без рожевих окулярів»

Що ви дізнаєтесь: Правила розвитку бізнесу в умовах абсолютної невизначеності; Як отримати в клієнти й співпрацювати з Міноборони – найбільшим замовником у країні; Як «воєнні» інновації можуть допомогти вашому бізнесу; 2023-й у цифрах від Мінфіну й НБУ.

Квитки на конференцію за посиланням

20 спікерів: Олексій Резніков, Сергій Марченко, Михайло Федоров, Олександр Конотопський, Алекс Ліссітса, Сергій Ніколайчук, Юлія Бадрітдінова, Тарас Чмут та інші.

Коли: 6 жовтня, з 10:00 до 16:00

Ключові факти

  • Наразі користувачі «Дії» можуть купити від однієї військові облігації номінальною вартістю 1000 грн. Термін погашення – від трьох місяців до півтора року, дохідність – від 11% до 16%.
  • Купівля відбувається через трьох фінансових партнерів: Укргазбанк, Альфа-Банк та сервіс Bond UA брокера BTC Broker.
  • Під час купівлі не стягуватиметься комісія: ні за платіж, ні зі сторони банка-посередника, який викуповує облігації у держави.
  • Після погашення облігацій кошти зарахують на картку «єПідтримка», яку користувач обере в застосунку.

Контекст

Застосунком «Дія» наразі користуються 18,1 млн українців. Щодня його відкриває кілька мільйонів громадян, каже міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. Раніше військові облігації вже можна було купувати у 11 банків та у брокерів, навіть за криптовалюту. Мінцифри ж хотіло зробити інструмент фінансування держбюджету більш масовим.

Кожна облігація має назву тимчасово окупованої території: Крим, Донецьк, Луганськ, Маріуполь, Херсон, Мелітополь. Куплені цінні папери відображаються серед інших документів у «Дії». «З технічної точки зору – складний проєкт. Взаємодія із різними банками, різні депозитаріуми, багато процесів з боку держави», – розповідав Федоров на пресконференції. За перші пʼять годин після оновлення «Дії», ще до офіційного анонсу, облігації купили більш як 1000 осіб із середнім чеком у 986 грн. «Кожна гривня, кожна облігація важливі», – додає очільник Мінцифри.

На другий день війни уряд прийняв рішення поетапно випустити військові облігації на 400 млрд грн, сказав премʼєр-міністр Денис Шмигаль. Станом на 30 червня продаж військових облігацій приніс у бюджет $4,786 млрд. На одному з останніх розміщень Мінфін залучив 278 млн грн.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні