Міжнародний економічний форум у Польщі: як Україні стати рівноправним партнером Європи
Категорія
Партнерський матеріал
Дата

Міжнародний економічний форум у Польщі: як Україні стати рівноправним партнером Європи

2 хв читання

У ці дні у польському місті Карпач проходив міжнародний 31-й Економічний форум, який зібрав близько 3000 учасників, серед яких європейські та українські політики і урядовці, депутати парламентів країн ЄС та представники Європарламенту, бізнесмени та впливові аналітики із багатьох країн Європи та світу. 400 дискусійних панелей, зосереджених на тематиці відбудови України, майбутнього Європи і їхньої безпеки у різних сферах, організовані на міжнародному 31-му Економічному форумі за підтримки Сейму Польщі, її урядових органів та воєводств.

За останні роки Україна досягла значного прогресу у багатьох сферах суспільно-політичного життя та ділової діяльності, тому може розраховувати на залучення великих обсягів інвестицій для повоєнної відбудови та модернізації.

Про це у своєму виступі для європейських політиків, чиновників і партнерів України заявив Олесь Довгий, який входить до української делегації на міжнародному 31-му Економічному форумі у Карпачі.

Міжнародний економічний форум у Польщі: як Україні стати рівноправним партнером Європи /Фото 1

Олесь Довгий на економічному форумі у Карпачі

«Ви бачите, як воюють українці. Ми показуємо світові, кожному із вас: ми сильні, ми вміємо воювати і захищати Україну, наші домівки, а з ними всю Європу та світ, – сказав він, звертаючись до учасників панелі про фінансування відновлення української економіки. – Ми будемо боротися не лише на фронті за кожний метр нашої землі. Разом із цим ми будемо боротися за відновлення українських міст, за гідний рівень життя українців і, відповідно, за кожний цент ваших інвестицій».

На його думку, Україна готова застосовувати найкращі світові практики та сформувати сотні привабливих інвестиційних кейсів у сферах енергетики, аграрного сектора, IT-бізнесі, важкій та легкій промисловості тощо.

«Ми здійснюємо всі необхідні реформи, аби відповідати стандартам прозорості для залучення західного капіталу в Україну. Ми віримо у можливість стрімкого економічного зростання, тому переконані, що ваші інвестиції в Україну будуть успішними», – заявив Довгий у своїй промові, виступаючи разом з міністром фінансів Польщі та головою урядового агентства з розвитку Маґдаленою Жечковською і Павлом Борисом.

Основний виклик для України — падіння економіки внаслідок війни та втрата майже половини ВВП. Саме тому, за словами Довгого, зростання економіки – це завдання номер один зараз і після перемоги.

Міжнародний економічний форум у Польщі: як Україні стати рівноправним партнером Європи /Фото 2

Юрій Бова, мер міста Тростянець Сумської області. Сергій Замідра, перший заступник голови Всеукраїнської асоціації громад. Гжегож Павел Пуда, депутат Сейму Республіки Польща, міністр сільського господарства та розвитку села Польщі. Олесь Довгий, Голова підкомітету Верховної ради України з питань медичного страхування.

«Коли почалася перша спроба війни у 2014 році, Україна втратила контроль над Кримом і частиною східних областей з великою кількістю активів. Для повернення на довоєнний рівень ВВП нам знадобилося близько п’яти років. Сьогодні потребуємо набагато швидшого зростання. Це урок, який ми вже вивчили: Україна не може сподіватися лише на допомогу країн Заходу, а має створювати ефективну екосистему для залучення інвестицій, бути відкритою для притоку капіталу з усіх країн світу. Ми вдячні за підтримку з боку держав-партнерів, але маємо бути відкритими для іноземних інвестицій приватного сектора», – пояснив він у своєму виступі.

Разом із тим Олесь Довгий нагадав, що Україна істотно змінилася – досягла значного прогресу у реформах та економічній трансформації. Завершується формування жорсткого законодавства для запобігання та протидії корупції, деолігархізація стане стимулом для розвитку конкуренції у багатьох секторах економіки, зменшить вплив олігархів на державні інститути. Імплементація в українське законодавство норм ЄС підвищує стандарти у сфері захисту права власності.

До того ж глибока взаємна економічна інтеграція із Заходом – найліпша гарантія безпеки для України, переконаний Довгий.

Інвестиції – найкращий спосіб зацікавити європейські країни у захисті України у довгостроковій перспективі. Спільне інвестування та взаємний економічний розвиток – це те, що нам усім зараз потрібно. Україна відкрита для інвестицій.

Наша країна може стати надійним осередком для капіталу в умовах високої глобальної інфляції та майже нульової вартості грошей: «Шукайте ринки для інвестицій, щоб ваші гроші не стояли на місці, – наголосив Довгий, звертаючись до представників бізнесу в залі економічного форуму. – В Україні інвестиції дають двозначні прибутки. В Україні ваші інвестиції бажані. Ми не просимо у західного бізнесу допомоги, але зробимо все, щоб ви разом із українським бізнесом рухали Україну вперед і разом заробляли гроші».

Серед офіційних інституційних партнерів заходу – структури Європейського союзу, зокрема Фонд регіонального розвитку ЄС, Агенція економічного розвитку Бранденбургу, Американська торговельна палата у Польщі, великі європейські та міжнародні компанії, з-поміж котрих Rothschild & Co, Samsung, Philips, KPMG, IKEA та Shell. Інституційний партнер міжнародного форуму від України – родинна інвестиційна компанія DOVGIY Family Office, заснована та керована представниками родини Довгих.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні