Категорія
Новини
Дата

Морський перевізник Maersk розриває співпрацю з російськими клієнтами

1 хв читання

Морський перевізник Maersk розриває співпрацю з російськими клієнтами й не прийматиме нові замовлення від них. Вивіз усіх раніше завезених у Росію контейнерів планується до квітня 2022 року. Про це компанія написала в листі російським клієнтам, який опублікував Денис Довгополий у Фейсбуці.

Ключові факти:

  • Компанія пообіцяла доставити вантаж клієнтів, що вже перебуває в дорозі.
  • «Виконання нормативних документів та обмежень, введених урядами закордонних країн стосовно Росії, а також очікувана економічна турбулентність в економіці країни, не дозволяє нам далі продовжувати свою діяльність у Росії», — ідеться у листі.

Контекст:

1 березня світовий гігант морських перевезень, компанія Maersk заявила про те, що припиняє контейнерні перевезення з Росії та в Росію. Винятки становитимуть лише харчові продукти, ліки та гуманітарні вантажі. Вже 2 березня компанія вирішила відмовитися від постачання заморожених вантажів. Maersk обслуговує контейнерні перевезення в Санкт-Петербурзі та Калінінграді в Балтійському морі, Новоросійську у Чорному морі та Владивостоку на східному узбережжі Росії.

За інформацією Reuters, Maersk володіє 31% російського портового оператора Global Ports, який управляє шістьма терміналами в Росії та двома у Фінляндії. До складу акціонерів оператора входять також російська держкомпанія «Росатом» та російський бізнесмен Сергій Шискарьов.

Також про припинення поставок вантажів до Росії заявила найбільша у світі компанія з контейнерних перевезень швейцарська MSC. Там повідомили, що з 1 березня вводять «тимчасову зупинку всіх замовлень вантажів у/з Росії, що охоплюють усі райони доступу, включаючи Балтику, Чорне море та Далекий Схід Росії».

У той же день про припинення поставок в Росію і з Росії заявила і французька CMA CGM, яка є третьою за величиною контейнерною лінією у світі. Прийом нових замовлень у та з російських портів у Чорному та Балтійському морях призупинила і японська компанія Ocean Network Express. А німецька Hapag Lloyd заявила про зупинення бронювання постачань у російських портах ще 24 лютого.

Видання CNN пише, що санкції, накладені на Росію через вторгнення в Україну, не вимагають зупинення рейсів та постачань до портів країни агресора. Проте рішення компанія є сигналом, що бізнес вважає розрив ділових звʼязків із цією країною в їхніх інтересах, і такі кроки створюють додаткове навантаження на російську економіку.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні