Категорія
Новини
Дата

На міжбанку знизився попит на валюту. Ситуація на ринку контрольована, – НБУ

1 хв читання

Національний банк заявив про зниження попиту на валюту на міжбанківському валютному ринку минулої п’ятниці. Помірний попит не створює тиску на ринок, йдеться в пресрелізі НБУ.

Ключові факти

  • 28 січня попит на валюту на міжбанківському валютному ринку знизився, й гривня зміцнилася до 28,68 грн/$. НБУ в цей день не здійснював інтервенції на валютному ринку.
  • Упродовж 24–27 січня НБУ продав $759,5 млн для згладжування надмірних коливань на ринку.
  • Ключовою причиною підвищеного попиту на валюту був саме «психологічний чинник» через накопичення російських військ на кордоні з Україною. Також впливали сезонні та тимчасові чинники: активізація бюджетних виплат у грудні та високі ціни на енергоносії.
  • Ситуація на валютному ринку є контрольованою, і поточний шок ринок проходить краще, ніж попередні, кажуть у НБУ.
  • Попит населення на валюту лишається помірним. Щоденна купівля бізнесом валюти без зобов'язань хоч і дещо зросла – до $15 млн з $11–12 млн минулого року, проте, враховуючи обсяги валютного ринку, не створює тиску на нього, зазначили в Нацбанку.

Контекст

Курс гривні на міжбанківському валютному ринку 27 січня знизився до 29 грн за долар. Востаннє такий показник фіксувався в лютому 2015 року. На готівковому ринку котирування також подолали позначку в 29 грн. З початку 2022 року НБУ продав на міжбанку $1,51 млрд та купив $20 млн для згладжування надмірних коливань на ринку.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні