Категорія
Новини
Дата

На міжбанку знизився попит на валюту. Ситуація на ринку контрольована, – НБУ

Національний банк заявив про зниження попиту на валюту на міжбанківському валютному ринку минулої п’ятниці. Помірний попит не створює тиску на ринок, йдеться в пресрелізі НБУ.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • 28 січня попит на валюту на міжбанківському валютному ринку знизився, й гривня зміцнилася до 28,68 грн/$. НБУ в цей день не здійснював інтервенції на валютному ринку.
  • Упродовж 24–27 січня НБУ продав $759,5 млн для згладжування надмірних коливань на ринку.
  • Ключовою причиною підвищеного попиту на валюту був саме «психологічний чинник» через накопичення російських військ на кордоні з Україною. Також впливали сезонні та тимчасові чинники: активізація бюджетних виплат у грудні та високі ціни на енергоносії.
  • Ситуація на валютному ринку є контрольованою, і поточний шок ринок проходить краще, ніж попередні, кажуть у НБУ.
  • Попит населення на валюту лишається помірним. Щоденна купівля бізнесом валюти без зобов'язань хоч і дещо зросла – до $15 млн з $11–12 млн минулого року, проте, враховуючи обсяги валютного ринку, не створює тиску на нього, зазначили в Нацбанку.

Контекст

Курс гривні на міжбанківському валютному ринку 27 січня знизився до 29 грн за долар. Востаннє такий показник фіксувався в лютому 2015 року. На готівковому ринку котирування також подолали позначку в 29 грн. З початку 2022 року НБУ продав на міжбанку $1,51 млрд та купив $20 млн для згладжування надмірних коливань на ринку.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні