Категорія
Новини
Дата

«Нафтогаз» отримає від ЄБРР €50 млн на термінові закупівлі газу

Європейський банк реконструкції й розвитку видать позику НАК «Нафтогаз» розміром €300 млн, перші €50 млн з яких спрямують на екстрені закупівлі газу. Про це йдеться на сайті ЄБРР.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Ці кошти потрібні для екстрених закупівель обсягів, необхідних для підготовки газової системи України до наступного опалювального сезону. Всього Нафтогаз планує акумулювати €1 млрд, щоб придбати до 1 млрд м3 газу, аби забезпечити достатню кількість газу в системі до осені.
  • З позики у €300 млн, окрім підтримки енергетичної безпеки, кошти витратять для підтримки підприємства у розвʼязання проблем, пов’язаних із робочою силою внаслідок вторгнення Росії, що змусило мільйони людей покинути домівки та свої робочі місця.
  • Ця позика є частиною підтримки розміром €1 млрд, яку ЄБРР планує цьогоріч надати Україні разом з іншими донорами та партнерами для підтримки реальної економіки країни. Інвестиції ЄБРР в Україну в рамках цього пакету передбачають розподіл ризиків. У випадку з «Нафтогазом» акціонери ЄБРР гарантують 66% (€200 млн) від загальної суми позики, яка також забезпечена суверенною гарантією України. 
  • Після першого траншу у €50 млн гарантії донорів покриватимуть усі наступні виплачені €100 млн та 66% з останніх €150 млн.

Контекст

Раніше Кабінет міністрів пропонував виділити з держбюджету 264,3 млрд грн на врегулювання ситуації на ринку природного газу й у сфері теплопостачання.

Головна причина нестачі коштів – це різниця між вартістю імпортного газу й тарифами для українських споживачів, пояснював голова «Нафтогазу» Юрій Вітренко під час засідання парламентського комітету. «Нафтогаз» імпортує газ по $1100–1200 за 1000 кубометрів, а має продавати його по $200–250», – каже він.

Основну частину газу «Нафтогаз» продає населенню й теплокомуненерго за фіксованим тарифом: для населення – 7,96 грн за кубометр, а для теплокомуненерго – 7,42 грн за кубометр. Біржова вартість газу в Україні коливається в межах 30 грн за кубометр, свідчать дані Української енергетичної біржі. Упродовж воєнного стану та шести місяців після нього тарифи для населення не зростатимуть, обіцяв прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні