Категорія
Новини
Дата

Збереження тарифів на газ, тепло та гарячу воду обійдеться в 264 млрд грн. Кабмін просить парламент ухвалити зміни до держбюджету

Кабінет міністрів пропонує виділити з держбюджету 264,3 млрд грн на врегулювання ситуації на ринку природного газу й у сфері теплопостачання. Відповідний законопроєкт №7429 зареєстрований у Верховній Раді 1 червня. Головна мета документа – збереження діючих тарифів на газ і тепло для населення як мінімум на час війни, заявляли раніше в уряді.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Документом пропонується виділити Міненерго 226,1 млрд грн для створення нових бюджетних програми, які будуть спрямовані на компенсацію витрат суб’єктам ринку природного газу (150,1 млрд грн) та погашення заборгованості на ринку газу (76 млрд грн).
  • Мінрегіон має отримати 38,2 млрд грн, які планується спрямувати місцевим бюджетам на відшкодування різниці в тарифах на теплову енергію та послуги з постачання гарячої води.
  • Фінансування видатків здійснюватиметься за рахунок додаткових надходжень у сумі 264,3 млрд, а саме: від сплати дивідендів НАК «Нафтогаз України» за 2022 рік, у тому числі авансом у сумі 64,4 млрд грн; додаткових надходжень від сплати авансового платежу з податку на прибуток у сумі 11,6 млрд грн; надходжень донорської та іншої міжнародної допомоги, яка надається для врегулювання відносин на ринку природного газу в сумі 188,3 млрд.

Контекст

Головна причина нестачі коштів – це різниця між вартістю імпортного газу й тарифами для українських споживачів, пояснював голова «Нафтогазу» Юрій Вітренко під час засідання парламентського комітету. «Нафтогаз» імпортує газ по $1100–1200 за 1000 кубометрів, а має продавати його по $200–250», – каже він.

Основну частину газу «Нафтогаз» продає населенню й теплокомуненерго за фіксованим тарифом: для населення – 7,96 грн за кубометр, а для теплокомуненерго – 7,42 грн за кубометр. Біржова вартість газу в Україні коливається в межах 30 грн за кубометр, свідчать дані Української енергетичної біржі. Упродовж воєнного стану та шести місяців після нього тарифи для населення не зростатимуть, обіцяв прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні