«Нарівні з пандемією та ядерною війною». Кілька сотень учених і технічних фахівців попереджають про загрозу ШІ /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

«Нарівні з пандемією та ядерною війною». Кілька сотень учених і технічних фахівців попереджають про загрозу ШІ

Getty Images

Технічні керівники та вчені, які займаються штучним інтелектом, бʼють на сполох з приводу технології, заявивши у спільній заяві, що вона є таким самим великим ризиком, як пандемія та ядерна війна, пише The Wall Street Journal. Серед підписантів заяви – Сем Альтман, гендиректор OpenAI.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Понад 350 осіб підписали заяву Центру безпеки ШІ – організації, що працює над зниженням ризиків штучного інтелекту.
  • «Зниження ризику зникнення через ШІ має бути глобальним пріоритетом поряд з іншими ризиками соціального масштабу, такими як пандемія та ядерна війна», – заявила організація.
  • Підписанти заявили, що хочуть розпочати обговорення найсерйозніших ризиків, повʼязаних із ШІ. Серед тих, хто підписав заяву, – Сем Альтман, гендиректор OpenAI, компанії, що розробила ChatGPT, та Міра Мураті – головний технічний директор компанії.
  • Серед інших підписантів були Кевін Скотт, головний технічний директор Microsoft, керівники Google AI Ліла Ібрагім та Меріан Роджерс, а також Анджела Кейн, колишня висока представниця Організації Обʼєднаних Націй з питань роззброєння. 
  • Заяву також підписали лідери Skype та Quora.
  • В онлайн-заяві є можливість підписатися вченим, професорам, керівникам та лідерам у галузі штучного інтелекту.

Контекст

Заява слідує за березневим листом, підписаним експертами з ШІ та технічними керівниками, включаючи Ілона Маска, в якому міститься заклик до розробників ШІ зупинити свою роботу над технологією. Вони заявили, що мораторій терміном не менше шести місяців дасть галузі час для встановлення стандартів безпеки та обмеження потенційної шкоди технологій ШІ.

Штучний інтелект, по суті, належить до здатності компʼютера вчитися на великих обсягах даних та згодом імітувати людські реакції.

Технологічна індустрія розробляє ШІ вже багато років, але торік ця технологія набула більшого поширення, коли OpenAI випустила ChatGPT. Безкоштовний чат-бот може швидко відповісти практично на будь-яке запитання.

Випуск ChatGPT започаткував гонку серед технологічних компаній, таких як Google і Microsoft, за створення аналогічних технологій.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні