Ліцензування, реєстрація та тестування. Гендиректор OpenAI озвучив пропозиції по врегулюванню ШІ /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Ліцензування, реєстрація та тестування. Гендиректор OpenAI озвучив пропозиції по врегулюванню ШІ

Getty Images

СЕО та співзасновник OpenAI Сем Альтман запропонував законодавцям США розглянути питання про видачу компаніям ліцензій на розробку потужного штучного інтелекту, подібного до того, що лежить в основі чат-бота його компанії, пише Financial Times.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • У своєму першому виступі перед комісією Конгресу Альтман має намір відстоювати вимоги ліцензування або реєстрації для моделей ШІ, йдеться у його письмових свідченнях. 
  • Також Альтман рекомендуватиме законодавцям США вимагати від компаній дотримання стандартів безпеки, включно із тестуванням систем перед їх випуском та опублікуванням результатів.
  • Альтман повідомив американським законодавцям, що регулювання штучного інтелекту має дозволяти компаніям бути гнучкими та адаптуватися до нових технологічних розробок.
  • Альтман, чия компанія створила чат-бот ChatGPT, скаже, що «регулювання ШІ має важливе значення».
  • Його коментарі прозвучали, коли регулюючі органи та уряди по всьому світу активізували свої дослідження технології, на тлі зростання стурбованості з приводу потенційних зловживань.
  • «Штучний інтелект терміново потребує правил і гарантій, щоб впоратися з його величезними перспективами та підводними каменями», – заявив голова комітету, сенатор-демократ Річард Блюменталь.

Контекст

ChatGPT привернула увагу громадськості своєю здатністю швидко писати відповіді на широке коло запитів, зокрема, зацікавила законодавців США, оскільки вона стала найшвидшим споживацьким додатком в історії з понад 100 млн активних користувачів на місяць.

Наприкінці листопада 2022 року OpenAI – американська лабораторія ШІ, серед співвласників якої Ілон Маск, представила свою розробку ChatGPT на базі просунутої нейромережевої моделі GPT-3.5. Мовна модель на базі ШІ може відповідати на запитання, допомагати зі складанням листів, есе та написанням коду. У середині березня компанія Open AI представила четверту версію мовної моделі ChatGPT.

Після цього понад 1000 технологічних лідерів і дослідників підписали відкритий лист із закликом ввести шестимісячний мораторій на розробку нових систем, оскільки технології ШІ становлять «серйозні ризики для суспільства та людства». Через кілька днів 19 нинішніх і колишніх лідерів Асоціації з розвитку штучного інтелекту, академічного товариства з 40-річною історією, випустили власний лист із попередженням про ризики, повʼязані з ШІ. 

Перед свідченнями у Сенаті Альтман брав участь у нараді у Білому домі, присвяченій ШІ, на якій обговорювалися способи забезпечення нормативних гарантій.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні