Категорія
Новини
Дата

НБУ визнав «Форвард Банк» неплатоспроможним. Банк контролював російський алкогольний магнат Рустам Таріко

Правління Національного банку віднесло АТ «Банк Форвард», яке належить громадянину РФ, до категорії неплатоспроможних. Раніше банк було визнано проблемним через ризикову діяльність, йдеться в повідомленні Нацбанку.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • У НБУ наголосили, що частка фінустанови становила 0,1% від активів платоспроможних банків, отже, віднесення банку до категорії неплатоспроможних жодним чином не вплине на стабільність банківського сектору. 
  • Рішення НБУ ухвалив, зокрема, враховуючи подальше суттєве й незворотне погіршення фінансового стану цього банку за відсутності дієвих заходів для його поліпшення та неможливість і недостатність запланованої капіталізації.   
  • 24 листопада 2022 року НБУ ухвалив рішення віднести «Банк Форвард» до категорії проблемних. Підставою стало встановлення факту здійснення банком ризикової діяльності за ознакою недостатності доходів банку. 
  • У НБУ наголосили, що з моменту віднесення банку до категорії проблемних його фінансовий стан суттєво погіршився, падіння капіталу продовжилося без перспектив поліпшення. Це, зі свого боку, становить загрозу інтересам вкладників і кредиторів банку. 
  • Кожен вкладник банку отримає від Фонду гарантування вкладів фізичних осіб відшкодування в повному розмірі вкладу, включаючи відсотки. 
  • Загалом можлива сума виплат гарантованої суми вкладникам на 21 січня 2023 року становить 1,5 млрд грн. 
  • Кінцевим бенефіціарним власником банку є громадянин РФ Рустам Таріко. Указом президента України в жовтні 2022 року введено в дію рішення РНБО, яким до Таріко застосовані персональні санкції.

Контекст

У липні 2022 року суд передав в управління державному АРМА акції та київський офіс банку Forward російського бізнесмена Рустама Таріко, який володіє алкогольними брендами «Русский стандарт» та «Зеленая марка» та банком «Русский стандарт». За даними слідства, яке клопотало про вилучення активів, кошти, що для Таріко заробляв український банк, могли використовуватися для фінансування дій країни-агресора.

«Форвард» можуть передати в держпідприємство «Національний фонд інвестицій України», як це сталося з дочірніми структурами російських держбанків в Україні Промінвестбанку та МР Банку. Однак це складний сценарій. Для цього потрібны рішення РНБО та відповідні рішення президента й Верховної Ради, писав раніше Forbes.

Така процедура дає змогу державі отримати активи, які залишаться після розрахунку з кредиторами цих банків. При цьому у випадку з Промінвестбанком та МР Банком Фонд гарантування зміг повернути державі 17 млрд грн «живих» грошей, розповіла Білай.

Чи зможе держава отримати щось після розрахунків із кредиторами «Форварду» та PINbank? Сумнівно, адже капітал вже відʼємний, говорить співрозмовник із банківського ринку. На його думку, все буде залежати від того, в якому стані обидва банки зрештою потраплять у фонд.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні