Категорія
Новини
Дата

Німеччина до кінця року відмовиться від російської нафти – Reuters

Німеччина «до початку літа» збирається наполовину зменшити імпорт російської нафти й до кінця року довести його до нуля, а потім це стосуватиметься й газу. Про це заявила міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок під час пресконференції зі своїми балтійськими колегами у Ризі, пише Reuters.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • «Я кажу тут чітко й недвозначно: так, Німеччина також повністю припиняє імпорт російських енергоносіїв», – заявила Бербок.
  • «Ми скоротимо нафту вдвічі до літа і будемо на рівні 0 до кінця року, за цим піде і газ у рамках спільної європейської дорожньої карти, тому що наш спільний вихід, повний вихід ЄС – це наша спільна сила», – додала вона.

Контекст

Російська нафта наразі становить 25% німецького імпорту, у порівнянні з 35% до початку Росією війни проти України, а імпорт газу скоротився до 40% з 55%. Імпорт російського вугілля знизився до 25% з 50% до вторгнення.

З початку квітня Латвія, Литва та Естонія відмовилися від російського газу. Сербія хоче зменшити свою залежність від російського газу. У країні планують з вересня 2023 року почати отримувати зріджений природний газ із Греції, а також природний газ із Азербайджану. Румунія просунулася з планом розблокувати газові проєкти в Чорному морі, оскільки Європа шукає нові енергетичні ресурси, щоб зменшити залежність від Росії після її вторгнення в Україну

Однак про газове ембарго Євросоюзу поки що не йдеться. Він готує поступове нафтове ембарго проти Росії, яке можуть схвалити після другого туру французьких президентських виборів 24 квітня, повідомляв New York Times. Росія щодня експортує 2,5 млн барелів нафти до ЄС.

Дотепер нафтове ембарго не розглядалося як опція через сильну залежність таких країн, як Німеччина та Угорщина, для яких перекриття російської сировини могло порушити політику в регіоні та підвищити ціни на енергоносії.

Останнім санкційним пакетом ЄС вдалося домовитися про вугільне ембарго, яке запрацює аж у серпні 2022 року. Тоді верхівка керівництва ЄС натякала, що нафтові санкції вже опрацьовуються та увійдуть до наступного, шостого, пакету. Нафтове ембарго матиме схожий принцип і надасть країнам часовий «буфер» для пошуку нових постачальників.

Стосовно термінів – запропоновані обмеження внесуть на стіл переговорів після останнього туру виборів у Франції 24 квітня, щоб гарантувати, що вплив на ціни не підживить популістичну та прокремлівську кандидатку Марін Ле Пен і не зашкодить шансам президента Еммануеля Макрона на переобрання. 

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні