Категорія
Новини
Дата

Опубліковано глобальний рейтинг еліт. Україна у середині списку

Університет Сент-Галлена (Швейцарія) опублікував рейтинг якості еліт. Україна посіла 76-те місце у списку зі 151 держави. Минулоріч показник нашої країни не розраховували

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Очолюють світовий рейтинг Сингапур, Швейцарія та Велика Британія. Крім того, до першої десятки країн із дуже високою якістю еліт входять Нідерланди, США, Швеція, Ізраїль, Норвегія, Австралія та Данія. Наступні 15 країн визначено як такі, що мають високоякісні еліти, далі в рейтингу йдуть 50 країн з якісними елітами. Україна ж очолює групу з пів сотні країн з елітами середньої якості.
  • На думку авторів дослідження, еліти – це емпірична необхідність, що домінує над політичною економією. Саме еліти забезпечують необхідну координаційну здатність ресурсів: знань, людей та фінансів. Еліти високої якості повертають суспільству більше, ніж забирають у нього, а низькоякісні – навпаки.
  • Останніми роками українська еліта зіткнулася з низкою серйозних викликів, зазначає в дослідженні декан Києво-Могилянської бізнес-школи Олександр Саврук. Серед них неефективність традиційних підходів до розблокування створення вартості в економіці, національні загрози безпеки, включаючи втрату контролю над частиною території та втрату традиційних експортних ринків збуту. Водночас, зроблено стратегічний вибір на перефокусування своїх політичних та економічних зусиль на взаємодію з ЄС, зазначає Саврук.
  • Розрахунок рейтингу відбувався за 107 базовими ознаками, за якими розраховано агреговані показники політичної та економічної сили та вартості, з яких і формуються підсумкові бали.
  • За двома показниками Україна отримала максимальний бал серед країн світу – за різницею в оподаткуванні приросту капіталу та прибутку, а також за часткою self-made мільярдерів.
  • Водночас, за критеріями кількості самогубств та смертності від наркотичних речовин Україна отримала найгірший можливий результат – 0 балів. Також держава займає місця у двадцятці найгірших за критеріями кількості загиблих у збройних конфліктах (135-те місце) та соціальної ворожнечі (133-тє місце).
Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні