Категорія
Новини
Дата

Пʼять країн ЄС закликали Єврокомісію заборонити імпорт зерна з Росії

Міністри сільського господарства Литви, Латвії, Естонії, Польщі та Чехії звернулися до Європейської комісії (ЄК) із закликом заборонити імпорт зерна з Росії та Білорусі до ЄС, відповідну заяву оприлюднило литовське Мінагро.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • У зверненні, ініційованому Литвою, також є прохання забезпечити співпрацю країн-членів ЄС, щоб це обмеження застосовувалося на всій території блоку. Міністри п’яти країн наголосили, що важливо реалізувати заходи, спрямовані на запобігання потраплянню краденого зерна з України на ринок ЄС.
  • На думку міністра сільського господарства Литви Кястутіса Навіцкаса, санкцій ЄС проти Росії-агресора недостатньо, тому необхідні додаткові заходи щодо обмеження доступу російських товарів на ринок ЄС.
  • «Ми просимо ЄК проаналізувати можливість обмеження імпорту в ЄС продуктів харчування, що походять з Росії та Білорусі», – сказав він.
  • Він зазначив, що вказані країни прагнуть вирішити нагальну проблему – поки Росія веде війну проти України, її зерно продовжує надходити на ринок ЄС. Зокрема, у 2023 році ЄС імпортував 1,53 млн т російського зерна на €437,5 млн.
  • Міністри сільського господарства Литви, Латвії, Естонії, Польщі та Чехії наголошують, що Росія використовує прибуток, отриманий від експорту зерна до ЄС, для фінансування війни з Україною.
  • Аграрні міністри закликали припинити будь-яку торговельну діяльність, яка могла б зміцнити здатність Росії та Білорусі продовжувати конфлікт в Україні, тим більше, що частина російського імпорту може включати вкрадене зерно з окупованої території України.
  • Виступити із цього питання планується 26 березня на майбутньому засіданні Ради міністрів сільського господарства ЄС.

Контекст

У лютому Латвія запровадила односторонню заборону на імпорт багатьох продуктів харчування з Росії та Білорусі, а Литва оголосила про суворі перевірки вантажів.

Раніше комісар ЄС із сільського господарства Януш Войцеховський, назвавши експорт російського зерна до Польщі «незначним», минулого тижня під час візиту до Польщі змінив тактику, заявивши: «Коли Росія використовує їжу як зброю, ми маємо відреагувати».

Раніше цього місяця премʼєр-міністр Польщі Дональд Туск заявив, що Латвія зі зрозумілих причин запровадила власну заборону на експорт російських продуктів харчування, і попередив, що Польща може наслідувати цей приклад. Але він сказав, що «вважав би за краще, щоб ми разом, як увесь ЄС, ухвалили рішення про санкції проти Росії та Білорусі щодо продуктів харчування та сільськогосподарської продукції».

У минулу пʼятницю президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн повідомила Туску, що «оцінює можливість запровадження обмежень на імпорт сільськогосподарської продукції з Росії».

19 березня стало відомо, що Євросоюз готується запровадити мита на імпорт зерна з Росії та Білорусі. За словами джерел FT, Європейська комісія найближчими днями, як очікується, запровадить мито у розмірі €95 за тонну на зернові з Росії та Білорусі. За словами джерел, це призведе до збільшення цін щонайменше на 50%. Мита у розмірі 50% будуть також встановлені на насіння олійних культур та продукти їх переробки.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні