Категорія
Новини
Дата

ЄС запровадить мита на імпорт зерна з Росії та Білорусі – FT

Євросоюз готується запровадити мита на імпорт зерна з Росії та Білорусі, пише Financial Times. Рішення стане першим обмеженням на продукти харчування після повномасштабного вторгнення РФ до України.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Брюссель довгий час чинив опір тиску з боку Польщі та країн Балтії з вимогою обмежити російський та білоруський імпорт, стверджуючи, що такий крок може підірвати глобальні продовольчі ринки та завдати шкоди країнам, що розвиваються.
  • Але, за словами джерел, знайомих із планами, Європейська комісія найближчими днями, як очікується, запровадить мито у розмірі 95 євро за тонну на зернові з Росії та Білорусі. За словами джерел, це призведе до збільшення цін щонайменше на 50%. Мита у розмірі 50% будуть також встановлені на насіння олійних культур та продукти їх переробки.
  • Імпорт ЄС із Росії такої продукції — зернових, насіння олійних культур та їх похідних — досяг рекордних 4 млн т у 2023 році, що становить 1% від загального споживання ЄС.
  • Єврокомісар з торгівлі Валдіс Домбровскіс, швидше за все, обере тарифи, а не санкції, оскільки це не вимагатиме одноголосного схвалення столиць, як у випадку з санкціями. Цей захід дозволить продукції транспортуватися транзитом через ЄС шляхом до Африки та Азії.
  • ЄС виробляє понад 300 млн тонн зернових та олійних культур щорічно і є нетто-експортером перших, тому він не потребує російського та білоруського імпорту.
  • Представник ЄС зазначив, що ціни на зернові знаходяться на чотирирічному мінімумі, тоді як Росія «дуже конкурентоспроможна на ринках зернових і чинить значний тиск».
  • За словами людей, мито буде встановлене на максимальному рівні, дозволеному правилами СОТ. Росія могла б вжити заходів у відповідь, але вона вже заборонила більшу частину імпорту продуктів харчування в ЄС, а багато європейських компаній цього сектора в останні роки залишили країну.

Контекст

У лютому Латвія запровадила односторонню заборону на імпорт багатьох продуктів харчування з Росії та Білорусі, а Литва оголосила про суворі перевірки вантажів.

Раніше комісар ЄС із сільського господарства Януш Войцеховський, назвавши експорт російського зерна до Польщі «незначним», минулого тижня під час візиту до Польщі змінив тактику, заявивши: «Коли Росія використовує їжу як зброю, ми маємо відреагувати».

Раніше цього місяця премʼєр-міністр Польщі Дональд Туск заявив, що Латвія зі зрозумілих причин запровадила власну заборону на експорт російських продуктів харчування, і попередив, що Польща може наслідувати цей приклад. Але він сказав, що «вважав би за краще, щоб ми разом, як увесь ЄС, ухвалили рішення про санкції проти Росії та Білорусі щодо продуктів харчування та сільськогосподарської продукції».

У пʼятницю президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн повідомила Туску, що «оцінює можливість запровадження обмежень на імпорт сільськогосподарської продукції з Росії».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні