Категорія
Війна
Дата

Війна за Чорне море. Не маючи свого флоту, Україна зменшила потенціал Чорноморського флоту РФ на понад $4 млрд. На що він здатний?

Україна без власного надводного флоту змогла знищити або пошкодити 36 кораблів та катерів Чорноморського флоту РФ, відкривши морський шлях для українського зерна. Ті, що залишилися, ворог заховав у порту Новоросійська. Які зараз спроможності російського флоту та що відбувається з інфраструктурою?

Приблизно 80 бойових кораблів або катерів та до 200 суден забезпечення – таким був потенціал Чорноморського флоту РФ напередодні повномасштабного вторгнення, розповідає керівник Інституту стратегічних чорноморських досліджень Андрій Клименко. 

Відтоді українські захисники уразили 36 «морських» одиниць ворога. 18 із них потоплено або критично пошкоджено.

Сумарна вартість знищених кораблів ЧФ РФ складає $1,65 млрд, не враховуючи малих катерів типу «Раптор» або «Серна», за підрахунками Forbes Ukraine. Найцінніші втрати – крейсер «Москва» за $750 млн та підводний човен «Ростов-на-Дону» за $570 млн. Наймасовіші – великі десантні кораблі проєкту 775: знищено чотири та пошкоджено три одиниці середньою вартістю по $21 млн кожен.

Сумарна вартість знищених, пошкоджених та тих кораблів ворога, що після ураження повернулися до строю, складає $4,03 млрд. Найдорожчі представники останньої категорії – фрегати «Адмірал Ессен» та «Адмірал Макаров», які стали флагманами ЧФ РФ після потоплення «Москви», та коштують $520 млн за одиницю.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні