Категорія
Новини
Дата

Рада знизила деякі ставки ввізного мита до 0%, щоб підтримати легку промисловість

Верховна Рада прийняла закон №4410 «Про внесення змін до розділу ХІ Митного тарифу України щодо уніфікації ставок ввізного мита на товари легкої промисловості». Він, серед іншого, знижує деякі ставки ввізного мита до 0%.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Документ встановлює пільгові ставки ввізного мита у розмірі 0% на сировину, яка не виробляється в Україні, – пряжу, волокна, нитки.
  • Також фіксує пільгові ставки ввізного мита в розмірі від 1% до 8% на готову продукцію – тканини, фетр і повсть, сітки плетені, шпагат та канати.
  • Підвищує повні ставки ввізного мита до 10% на товари легкої промисловості в тих товарних підкатегоріях, де такі ставки менші 10%.
  • Автори закону вважають, що він сприятиме спрощенню ведення вітчизняним бізнесом зовнішньо-економічної діяльності, а в найближчій перспективі дасть можливість прискорення розвитку легкої промисловості в Україні.

Контекст

Світова пандемія вплинула на всі сфери економіки, у тому числі й легку промисловість, різко поглибивши негативний тренд попереднього року, зазначили в «Укрлегпромі».

Індекс обсягів текстильного виробництва, виробництва одягу, шкіри, виробів зі шкіри та інших матеріалів за 2020 рік у порівнянні з показниками 2019 року скоротився на 7,4%.

Легка промисловість України забезпечує приблизно 5% бюджетних надходжень та 2,6% експортного потенціалу, повідомляє Київська торгово-промислова палата. При цьому галузь страждає від проблеми нестачі кадрів. Адже через невисоку зарплату більшість спеціалістів мігрують за кордон. 

У квітні 2020 року голова податкового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев заявляв, що парламенту запропонують до розгляду пакет змін до податкового законодавства, спрямованих на підтримку низки галузей економіки, зокрема легкої промисловості, пише Liga.net. За словами депутата, йдеться про 17 базових галузей: металургію, хімічну промисловість, фармацевтику, машинобудування, легку промисловість та ін.

Цікавий факт

За даними «Укрлегпрому», Україна в 2019 році опинилася на першому місці в світі за обсягами імпорту секонд-хенду.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні