Категорія
Новини
Дата

РФ у червні отримала мінімальний дохід від експорту нафти за чотири місяці – МЕА

1 хв читання

Доходи РФ від експорту нафти впали до найнижчого рівня з лютого за незначного зменшення обсягів поставок. Про це пише Bloomberg із посиланням на щомісячний звіт Міжнародного енергетичного агентства (МЕА), який було опубліковано від 11 липня. Зниження доходів відбулося на тлі скорочення експорту нафти і нафтопродуктів.

Росія використовує значну частину своїх нафтогазових доходів для фінансування війни в Україні.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Деталі

  • У червні Росія отримала від експорту нафти $16,7 млрд, що на 1,2% менше, ніж місяцем раніше, йдеться у звіті агентства. Проте доходи від експорту нафти підскочили майже на 23% проти аналогічного періоду минулого року.
  • Зниження доходів за місяць відбулося через те, що російський експорт сирої нафти і нафтопродуктів скоротився з 7,7 млн барелів на день у травні до 7,6 млн барелів на день у червні, за даними МЕА.
РФ у червні отримала мінімальний дохід від експорту нафти за чотири місяці – МЕА /Фото 1

Інфографіка: Bloomberg

  • Середньозважена ціна на сиру нафту в країні після травневих $70,05 незначно зросла в червні до $70,39 за барель, проте вищі ціни не компенсували зниження експортних потоків. 
  • Середні ціни на російські барелі, як і раніше, значно вищі за цінову стелю у $60, встановлену країнами G7.
  • Податки на нафту в Росії, що приносять доходи до бюджету, здебільшого залежать від обсягів видобутку нафти, ціни на барель у країні та обмінного курсу рубля до долара, зазначає МЕА.

Контекст

У червні нафтові податки принесли російському бюджету близько $6,7 млрд, що майже на 50% більше, ніж рік тому, згідно з даними Мінфіну РФ. Порівняно з травнем доходи знизилися на 6,6% через падіння ціни на нафту марки Urals.

Вартість доставки флагманської сирої нафти Urals клієнтам в Азії з російського чорноморського порту Новоросійськ на початку липня впала до найнижчого рівня з жовтня минулого року, свідчать дані Argus Media Ltd. Дешевші перевезення нафти помʼякшують вплив західних санкцій.

Таким чином, санкції Великої сімки, спрямовані на позбавлення Кремля нафтодоларів, не досягають своєї головної мети – підвищення вартості постачання російської нафти.

Російська нафта за експортною ціною – і на той час, коли вона досягає клієнтів у Китаї та Індії, – у липні набагато перевищує встановлену G7 цінову межу $60 за барель. Вона становить близько $75 за барель у Балтійському та Чорному морях, а потім ще близько $10 до того часу, як вона потрапляє до Китаю та Індії, показують дані Argus.

Востаннє ціна була нижчою за граничний рівень на початку січня на момент експорту, а це означає, що відтоді жоден західний постачальник послуг не повинен, принаймні на папері, надавати послуги, включаючи доставку та страхування для цієї торгівлі.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд