Категорія
Новини
Дата

Доставка російської нафти продовжує дешевшати, попри західні санкції – Bloomberg

1 хв читання

Вартість доставки флагманської сирої нафти Urals клієнтам в Азії з російського чорноморського порту Новоросійськ впала до найнижчого рівня з жовтня, пише Bloomberg із посиланням на дані Argus Media Ltd. Дешевші перевезення нафти помʼякшують вплив західних санкцій.

Санкції «Великої сімки», спрямовані на позбавлення Кремля нафтодоларів, не досягають однієї зі своїх головних цілей – підвищення вартості постачання російської нафти.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові факти

  • Падіння вартості доставки дає змогу російським компаніям отримувати більшу частку доходу від кожного бареля нафти, яку вони продають покупцям у Китаї та Індії, які тепер стали найбільшими ринками для країни з того часу, як європейці припинили закупівлі.
  • Ця ситуація може розчарувати західних політиків, враховуючи, що десятки танкерів, які раніше брали участь у торгівлі російською нафтою, зупинилися через санкції, введені проти суден країнами «Великої сімки» та їхніми союзниками з жовтня.
  • За даними Argus, тепер доставка 1 млн барелів російської нафти марки Urals на північ Китаю з Новоросійська коштує $7,2 млн, що на $3,2 млн менше, ніж на початку квітня. Компанія також точно визначає, яка частина цих витрат безпосередньо повʼязана із санкціями. Вона впала до $2,8 млн, що на $4 млн менше за той же період.

Контекст

З жовтня спостерігається постійний потік санкцій щодо суден, повʼязаних із Росією, у тому числі щодо російської державної судноплавної компанії «Совкомфлот», а останнім часом і щодо деяких суден, які були придбані як частина так званого «тіньового флоту».

Російська нафта за експортною ціною – і на той час, коли вона досягає клієнтів у Китаї та Індії, – зараз набагато перевищує встановлену G7 цінову межу $60 за барель. Вона становить близько $75 за барель у Балтійському та Чорному морях, а потім ще близько $10 до того часу, як вона потрапляє до Китаю та Індії, показують дані Argus.

Востаннє ціна була нижчою за граничний рівень на початку січня на момент експорту, а це означає, що відтоді жоден західний постачальник послуг не повинен, принаймні на папері, надавати послуги, включаючи доставку та страхування для цієї торгівлі.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд