Категорія
Новини
Дата

Доходи Росії від продажу нафти та газу зросли на 41% у першому півріччі

1 хв читання

Надходження від продажу нафти і газу до федерального бюджету Росії зросли приблизно на 41% у річному обчисленні в першій половині року до 5,7 трлн руб. ($65,12 млрд), повідомило Міністерство фінансів РФ, пише Reuters. Це обумовлено зростанням цін на нафту та ослабленням рубля.

Вторгнення в Україну спонукало Захід запровадити численні санкції, спрямовані на обмеження доходів Росії від продажу нафти та газу, які становлять близько третини федерального бюджету країни.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові факти

  • У першій половині року середня ціна на флагманську російську нафту сорту Urals склала $69,1 за барель, що вище за встановлену Заходом цінову межу в $60, порівняно з $52,5 за аналогічний період 2023 року.
  • При цьому курс рубля ослабнув до 90,8 руб. за $1, порівняно з 76,9 руб. у січні–червні 2023 року.
  • У червні доходи РФ від нафтової промисловості зросли майже на 50% порівняно з минулим роком, оскільки виробники адаптувалися до міжнародних санкцій і отримали вищі ціни на сиру нафту, що експортується. Податки, повʼязані з нафтою, зросли до 590,6 млрд руб. ($6,7 млрд) минулого місяця порівняно з 402,8 млрд руб. у червні 2023 року, згідно з розрахунками Bloomberg на основі даних Мінфіну.
  • Загальні доходи від нафти та газу у червні зросли на 41% до 746,6 млрд руб, повідомило російське міністерство. Хоча прогнозувалося, що вони сягнуть 814 млрд руб.
  • Зазначається, що нафтові надходження до російського бюджету у червні могли б бути вищими, якби вони не були підірвані великими державними субсидіями нафтопереробним заводам країни. 

Контекст

Уряд РФ загалом на 2024 рік заклав до федерального бюджету 10,7 трлн рублів доходів від продажу нафти і газу, що на 21% більше, ніж у 2023 році, коли слабші ціни на нафту і падіння експорту газу скоротили доходи на 24%.

Росія значно збільшила витрати на оборону і безпеку після вторгнення в Україну. Це призвело до двох поспіль річних дефіцитів, які перевищили 3 трлн рублів, що становить близько 2% ВВП.

Росія фінансувала дефіцит за рахунок внутрішніх запозичень і коштами Фонду національного добробуту (ФНБ).

ВВП РФ складає близько $2,24 трлн, за даними Росстату. На 2024 рік на графу оборона та безпека у РФ лише публічно виділено рекордні $121 млрд, що складає третину всіх витрат країни.

Для прикладу, третину бюджету на оборону витрачав СРСР у свої останні роки. У бюджеті-1990 на «військові цілі» було закладено 71 млрд рублів із 241,3 млрд, або 29,4%.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд